Wordt jouw bedrijf een politieke slangenkuil?

Louise Knegtel
14 september 2018 in Leiderschap, Organisatie, Personeel, Strategie - Leestijd 2 minuten

Wordt jouw bedrijf een politieke slangenkuil
Bij de groei van je bedrijf en het aantal medewerkers verandert de organisatiestructuur.

De afstand tussen ondernemer en werkvloer wordt groter. Als je strategische besturing niet meegroeit, loop je het risico dat je bedrijf door politieke spelletjes vleugellam wordt.

Politiek is schadelijk

Politiek bedrijven betekent dat groepen of individuen over tegenstrijdige belangen onderhandelen. Er wordt gedeald, samengewerkt of tegengewerkt om positie op te bouwen.

In jouw bedrijf gebeurt dat als niet (langer) helder is wat het gezamenlijk belang is, naar welke doelen wordt gestreefd en wat er van ieder individu daarin wordt verwacht.

Het heeft tot gevolg dat het gezamenlijke belang plaatsmaakt voor het individuele. Er vindt geen innovatie meer plaats en er gaat teveel aandacht en tijd naar processen die geen waarde toevoegen.

Verander processen en structuren altijd als ze nog functioneren

Je voorkomt politiek door:

1. Een heldere strategie

Initiatief juich je toe, maar je wilt niet dat mensen hun eigen plan trekken en hierover politiek gaan bedrijven.

  • Zorg dat je een duidelijke strategie hebt waaruit per afdeling jaarplannen te ontwikkelen zijn.
  • Zorg ervoor dat de strategie bij medewerkers bekend is en relateer werkzaamheden van medewerkers aan de doelstellingen in de jaarplannen.
  • Zorg ervoor dat in werkoverleggen de realisatie van de strategie/jaarplannen wordt gecommuniceerd.

2. Sterk leiderschap

Een leider is het boegbeeld van de strategie. Als je deze consequent uitdraagt, verschaft je dat geloofwaardigheid en betrouwbaarheid.
Zo word je een inspirerend en stimulerend voorbeeld. Je motiveert en zorgt voor betrokkenheid. En je voorkomt verwatering van het algemeen belang.

Om je hierbij te helpen is het nodig dat je strategie heel concreet is en dat je deze continu in beeld hebt. Een visuele weergave van de strategie op je kantoor kan daarbij helpen.

3. Structuur

Het is menselijk om de positie te willen versterken, meer invloed of macht te willen hebben, en mensen houden van duidelijkheid.

Als niet glashelder is wat de individuele verantwoordelijkheden zijn, is er ruimte voor een informeel, politiek circuit waarvan jij de uitkomst niet kent.

Zorg er daarom voor dat er voor iedereen een functie- en rolbeschrijving is. Combineer dit met een professionele beoordelingscyclus.

 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Leiderschap, Organisatie, Personeel, Strategie

Gerelateerde artikelen