Regeren is niet ‘vooruit-denken’, maar ‘vooruit-handelen’

Jan Frens
13 november 2015 in Leiderschap, Organisatie, Strategie - Leestijd 2 minuten

vooruit handelen
Natuurlijk denk je twee stappen vooruit. Je wordt als ondernemer keihard links en rechts ingehaald als je dat niet doet. Maar vooruit-handelen is minder gebruikelijk. Terwijl je juist daar succes mee afdwingt.

Liever lui dan moe

De mens is van nature lui. We optimaliseren allemaal onbewust en continu ons energieverbruik. Dat verbeterde in de oertijd onze overlevingskansen.

En hoewel we in een superveilige, overgeorganiseerde en door overvloed gekenmerkte maatschappij leven, geldt nog altijd hetzelfde principe. Liever lui dan moe.

Met die wetenschap kun jij de toekomst creëeren.

Door initiatief te nemen kun jij de toekomst creëeren

Mensen laten namelijk graag beslissingen aan anderen over. Ze waarderen initiatief en leiderschap. Ook als er sprake is van (mogelijk) tegenstrijdige belangen, zoals bij contractonderhandelingen, fusiebesprekingen of andere samenwerkingsvormen.

Daadkracht geeft richting

Je overtuigt een gesprekspartner gemakkelijker als je zelf al stappen in de door jou gewenste richting hebt gezet. Dat straalt vertrouwen uit. Je toont daadkracht en je laat zien dat jij gelooft in de gekozen oplossingsrichting.

In het overgrote deel van de gevallen kun je daardoor op bijval rekenen, ook al stelde je iemand min of meer voor een voldongen feit. Simpelweg doordat je initiatief nam en de ander (denk)werk bespaarde.

Je hebt onnoemelijk meer impact als je de daad al bij het woord hebt gevoegd

Dat is niet voorbarig zijn, manipulerend of arrogant. Het is richting geven aan de toekomst. En als er veel op het spel staat verdient dat uiteraard verreweg de voorkeur boven een soort overlegcultuur, waarbij je een veel zwakkere positie bekleedt.

Wat kost zo’n strategie?

Vaak kost het niets, alleen inzet van jou. Soms moet je investeren om stappen vooruit te kunnen zetten. Dat kan ongemakkelijk aanvoelen als het rendement van die investering nog volstrekt onduidelijk is.

Dat risico kun je calculeren. Je kunt er op rekenen dat in 70 procent van de gevallen jouw gesprekspartner jouw oplossingsrichting aanvaardt. Neem je geen initiatief en laat je de investering achterwege, dan loop je het risico op een lagere opbrengst. Daar kun je een rekensom van maken.

Vooruit-handelen levert je succes op

Probeer het eens uit zonder dat er grote belangen op het spel staan. Zo ervaar je de enorme invloed van vooruit-handelen: Het maakt van jou een (nog) succesvoller ondernemer.


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Leiderschap, Organisatie, Strategie

Gerelateerde artikelen