Wordt het nóg drukker als je bedrijf groeit?

Jan Frens
13 mei 2016 in Organisatie, Persoonlijke ontwikkeling, Strategie - Leestijd 3 minuten

Nog meer tijd kwijt

Het kan je grootste angst zijn. Dat je, wanneer je je bedrijf laat groeien, nóg minder tijd overhoudt dan je nu al doet. Daardoor kun je jezelf ervan weerhouden de stap naar groei te nemen. Dat is jammer, want die angst is niet terecht.

Je gebrek aan tijd zit je hoog

Het ontbreekt je niet aan ambitie; wel aan tijd. Wanneer je je plannen met je omgeving deelt communiceer je vooral dat laatste: je gebrek aan tijd. Dat zit je immers hoog. Van je partner hoef je vervolgens geen enthousiaste reactie te verwachten. Die ziet de bui al hangen. In het vervolg ben je het hele weekend aan het werk.

Ben jij bang dat je, als jouw bedrijf groeit, nog minder tijd hebt voor jezelf of je gezin?

Verandering is bedreigend

Groei zal zorgen voor meer omzet. Je spreidt risico’s en vergroot de waarde van je onderneming.

Je denkt dat jouw plannen ook een keerzijde kennen. Uitbreiding betekent ook meer werk en minder tijd voor je privéleven. Met andere woorden, groei betekent verandering en verandering kan beangstigend zijn.

Groei betekent verandering, en verandering roept angst op

Overtuigingen kunnen blokkeren

Angst wordt gevoed door overtuigingen, en overtuigingen kunnen hardnekkig zijn. Soms zijn ze maatschappelijk of cultureel bepaald. Maar meestal zijn ze het product van je opvoeding en decennia lang bevestigd door je omgeving, gezin of familie.

Ook opvattingen die schijnbaar te maken hebben met een zakelijk aspect, zijn terug te voeren op een individuele overtuiging:

  • Uitbreiding naar het buitenland betekent veel reizen en dat kost teveel tijd.
    De overtuiging is: Reizen is vakantie. En tijdens een vlucht stilzitten en nadenken is geen werk. Dat voegt geen waarde toe, daarvoor moet je (fysiek) bezig zijn.
  • Meer omzet betekent meer werk. Investeren in personeel doe je als je winst gaat draaien.
    De overtuiging is: je kunt niet eerst zaaien en dan pas oogsten. De baat gaat voor de kost uit.

Dergelijke overtuigingen leiden tot een blokkade.

Groei mogelijk maken

Door te leren, over jezelf en over de wereld om je heen, ben je in staat belemmerende overtuigingen in te wisselen voor andere, positieve meningen.

Overtuigingen zijn hardnekkig, maar wanneer je ze afschudt kun je persoonlijk en zakelijk groeien

 

Aan groei zijn veel voordelen verbonden. Zoals risicospreiding en waardeopbouw, maar ook meer flexibiliteit in je tijdsbesteding.

Je kunt bijvoorbeeld twee dagen per week onderweg zijn om orders op te halen en vervolgens een middag thuis zijn. Je kunt het weekend eerder laten beginnen en samen met je gezin iets leuks gaan doen. Of je neemt je partner mee op een zakenreis en knoopt er een paar vrij dagen aan vast.

En dat is precies wat je met het thuisfront over je plannen kunt communiceren. Dan wordt je in je plannen gesteund in plaats van afgeremd.

Groei stelt je in staat je te ontwikkelen en daar word je gelukkig van

Je wordt gelukkiger

En als je de stap hebt gewaagd wordt je beloond. Je enthousiasme in het ondernemen neemt toe doordat je je horizon verbreedt. Je zelfvertrouwen wordt vergroot wanneer je effect sorteert en omdat je in bredere kring wordt gewaardeerd. Je bent in flow en in ontwikkeling. Is dat niet precies waarom je ondernemer bent geworden?


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Organisatie, Persoonlijke ontwikkeling, Strategie

Gerelateerde artikelen