Kom uit je Sleurzone!

Jan Frens
8 april 2016 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 2 minuten
kom_uit_je_sleurzone_loyal_partners
Voelt jouw bestaan vertrouwd?
En veilig? En doet het dat al langere tijd?
Grote kans dat je in je sleurzone zit.

Comfort levert schijngeluk

Zonder wrijving in je leven verandert een comfortzone vanzelf in een sleurzone. Het leven is prettig, leuk en aangenaam. Je doet alleen nog maar dingen die je gemakkelijk afgaan. Je vermijdt frictie. Dag in, dag uit. Het is een spanningsloze sleur – schijngeluk.

In essentie is er niets mis met het verkeren in je comfortzone. Het is heerlijk om even rustig adem te kunnen halen als je een tijdlang hebt moeten strijden voor rustig vaarwater. Maar het wordt een probleem als je er te lang in zit.

Langdurig oponthoud in je comfortzone maakt je een lui en ontevreden mens

 

Leven in je sleurzone is leven zonder prikkels. Dat maakt je lui, passief en zelfs ontevreden.

Leven is leren

Stilstand is achteruitgang. Je ontwikkelen, leren en groeien doe je door grenzen te verkennen. Als peuter door je vingers te branden, als puber door te experimenteren met alcohol, drugs of crimineel gedrag. En als volwassene?

Als de studie is afgerond en de eerste tien jaren werkervaring er op zitten, vinden de meeste volwassenen zich wel zo’n beetje ‘klaar’. Als je kinderen krijgt, stel je hén in staat te leren. Met wat financiële zekerheid en een berg levenservaring rust je op je lauweren.

En daardoor doe je jezelf tekort.

Overwin de sleur

Risico’s nemen en frictie opzoeken vraagt een overwinning op je reptielenbrein. Dat is er op ingesteld om veranderingen uit de weg te gaan. In een onveilige wereld zonder moderne gemakken kon je alles maar beter bij het oude houden. Dat was veilig. Veranderingen uit de weg gaan doet jouw reptielenbrein onwillekeurig en automatisch.

Als je je prefrontale kwabben – je bewuste denken – aan het werk zet kun je je reptielenbrein overrulen. Je kunt er bewust voor kiezen nieuwe grenzen te verkennen en veranderingen in je leven toe te laten.
Zonder wrijving geen glans
Door bijvoorbeeld een nieuwe vaardigheid te leren, oude overtuigingen los te laten, je dagritme te veranderen of je eetpatroon. Door dingen te doen die weerstand bij je opwekken.

Als je de eerste stappen op het ontsleuringspad zet, verdwijnt je weerstand vanzelf en ervaar je het plezier dat daarmee gepaard gaat. Je leert weer, en je ervaart dat je volop leeft.


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen