6 Methoden om je creativiteit te bevrijden

Jan Frens
29 januari 2016 in Creativiteit, Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 3,5 minuten

6 Methoden om je creativiteit te bevrijden
Over creativiteit bestaan veel mythes. Zo zou Mozart een goddelijke inspiratie hebben gekend en zijn werken moeiteloos hebben opgeschreven. Einstein ontwikkelde met hetzelfde gemak zijn relativiteitstheorie en Kandinsky zou zijn meesterwerk ‘Schilderij met witte rand, in één middag op het doek hebben gekregen.Creativiteit zou voorbehouden zijn aan de groten der aarde. Niets is minder waar.

Het geheim van creativiteit is voor iedereen beschikbaar. Iedereen is creatief. Alleen niet iedereen maakt van zijn bron van creativiteit gebruik. Daar kun je verandering in brengen door deze 6 werkwijzen in je leven te integreren

1.  Beschouw creativiteit als een proces

 Een idee hebben is iets anders dan creativiteit. Een idee is het begin. Daarna volgt de uitwerking van dat idee, het zien van mogelijke verbeteringen en het vinden van oplossingen en nieuwe ideeën daarvoor. Creativiteit heeft niets te maken met trucs of magie. Het is eenvoudigweg werk. Een creatie is het resultaat: een product, een wetenschappelijke vinding of een kunstzinnige creatie.

Dat proces van kleine denkstapjes verloopt bij iedereen hetzelfde. Voor niemand is creëren ‘grote stappen, snel thuis’.

Als je de volgende keer een goed idee hebt, laat het daar dan niet bij. Verbind er een actie aan om het idee uit te voeren. Alleen dan kun je creëren.

2. Ga slim om met je tijd

Wat de meest succesvolle creatieve mensen met elkaar gemeen hebben is dat ze weinig tijd verspillen.

Nee zeggen – tegen uitnodigingen voor sociale of professionele bezigheden die niets met jouw creatie te merken hebben – is de allersterkste stimulans voor creativiteit. Daar kunnen jouw gecombineerde ideeën, inzichten en talent niet tegenop. Onderbrekingen frustreren je creatieve proces.

Zeggen dat je te weinig tijd hebt, is onzin. Iedereen heeft 24 uur per dag. Als je denkt dat je te weinig tijd hebt, maak je er eenvoudig niet goed gebruik van. Je zult prioriteiten moeten stellen.

3. Jezelf zijn is goed genoeg

Voor een bijzonder creatieve verrichting hoef je niet ‘speciaal’ te zijn. Er is geen oorzakelijk verband tussen intelligentie en creativiteit. Je hoeft geen genie of wonderkind te zijn. Creativiteit is heel gewoon. Het heeft alleen een ongewone uitkomst.

Als gewone sterveling maak je bovendien fouten. Ook dat hoort bij het creatieve proces. Een mislukking is een kans om je te verbeteren. Heb vertrouwen dat het goedkomt. Beschouw falen niet als definitief maar een kans om verder te komen.

4. Hanteer je eigen kwaliteitscriteria

Zodra anderen zich met het resultaat van jouw werk gaan bemoeien, loop je het risico te blokkeren. Feedback krijgen kan frustrerend werken. Anderen hebben niet jouw visie en kennen niet jouw werkwijze. Het resultaat is commentaar waar je niets mee kunt.

Woody Allen is een creatief brein dat dat begrijpt. Hij komt steevast niet naar de Oscaruitreiking omdat hij zich niet wil laten leiden door de stem van de meerderheid, maar naar zijn eigen kwaliteitseisen leeft.

Bepaal dus zelf wanneer je iets aan een ander laat zien en doe dat niet te vroeg in je creatieve proces.

5. Wees niet te zeker van jezelf

Zelfvertrouwen betekent geloof in jezelf hebben. Zeker van iets zijn is geloven in een denkbeeld. Zelfvertrouwen is helpend. Zeker van je zelf zijn niet.

Wanneer je zeker van iets bent kun je daar in blijven hangen. Je bent dan geneigd liever de feiten te verdraaien dan je overtuiging te veranderen; zelfs als er  overweldigende bewijs is dat je overtuiging niet klopt.

Pas dus op met ‘zeker weten’. Het is een vlucht voor de mogelijkheid dat je geen gelijk hebt. En dat is precies waarom zekerheid creativiteit frustreert. Omdat je in een creatief proces steeds bereid moet zijn om de fouten in een creatie te zien en deze te verbeteren.

6. Zet je resources in

Creativiteit vraagt van jou kennis en passie. Kennis om de problemen op te lossen waar je voor wordt gesteld, en passie om je creatieve proces vol te houden.

Passie zonder kennis is ongeleid en resulteert in chaos en vernietiging. Kennis zonder passie leidt tot lethargie. Alleen wanneer je beiden inzet zul je succesvol zijn.

Je hebt standaard beiden in huis. Niemand houdt je tegen!

 

 

Bron: How to fly a horse, Kevin Ashton, New York 2015


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Creativiteit, Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen