Zorg jij voor voldoende tijd alleen?

Jan Frens
5 augustus 2016 in Creativiteit, Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 2,5 minuten

Lonely man sitting on bench at the forest

In onze maatschappij wordt sociaal gedrag gewaardeerd. Iemand die zich afzondert is een zonderling. Bovendien ontleen je steun aan anderen als je je in een moeilijke situatie bevindt of voor een lastige keuze staat.

Reden genoeg om je veel in het gezelschap van anderen te bevinden?

Je tussen medewerkers begeven

Veel ondernemers vinden het belangrijk veel tijd met hun medewerkers te besteden. Ze denken dat dat door hen op prijs wordt gesteld.

Dat is niet zo. Mensen voelen zich prettiger en zijn creatiever en productiever als ze vrijheid en autonomie ervaren. Het probleemoplossend vermogen wordt aangesproken als de baas niet voor ieder wissewasje kan worden aangesproken. Jouw aanwezigheid houdt ze klein.

Het is je eigen behoefte en daardoor doe je zowel je medewerkers als jezelf tekort.

Alleen zijn is eng

Het idee alleen te zijn met je eigen gedachten en gevoelens kan angst inboezemen. Daarom zoek je gezelschap en in dat gezelschap houd je de angst alleen te zijn buiten de deur.

Die angst heeft te maken met gevoelens die je niet onder ogen wilt zien: ontevredenheid, zorgen of onvervulde behoeftes.

Waardeloos gezelschap prefereren boven alleen zijn met jezelf, dat is ware eenzaamheid

Door je continu onder de mensen te begeven, zowel fysiek als op social media, houd je de angst buiten de deur maar houd je een patroon in stand. Je bent continu op de vlucht en je angst wordt gevoed.

Tijd voor groei

Wanneer je tijd voor jou alleen neemt realiseer je persoonlijke en zakelijke groei:

  1. Je wordt creatiever

In rust en eenzaamheid komt het bewuste denken tot stilstand. Je hersenen schakelen over naar een ander, automatisch denkniveau. Je put uit alle bij jou aanwezige kennis en ervaringen en bent vrij aan het associëren. Zo kom je tot creatieve oplossingen.

  1. Je leert jezelf begrijpen

Onherroepelijk dienen zich emoties aan die je liever niet van dichtbij bekijkt. Doordat er geen afleiding is kun je ze onderzoeken, ontleden en analyseren. Dat leidt tot meer begrip voor jezelf, en het helpt je je emoties in de toekomst beter te beheersen.

  1. Je wordt een autonome denker

Je hebt de tijd om over een vraagstuk door te denken. Normaal gesproken beïnvloeden anderen jouw denkrichting en wend je je tot media of internet om je te helpen een mening te vormen. Doordat je op jezelf bent teruggeworpen, kom je tot een eigen en origineel standpunt.

In eenzaamheid vind je jezelf

  1. Je kijkt de leeuw in zijn bek

Je wordt geconfronteerd met de gevoelens die je eerder zo succesvol uit de weg ging. Zo word je gedwongen na te denken over je leven en de richting die jouw leven moet nemen.

  1. Je krijgt meer energie

Met name als je de natuur in gaat (zonder hond, want ook die leidt af), word je je bewust van je ware aard en van de oneindige wijsheid die in alles is besloten. En dat geeft energie.

Het enige dat jou te doen staat is de sociale druk te weerstaan om continu aansluiting bij anderen te houden, en tijd vrij te maken in je agenda om de daad bij het woord te voegen.

En daar is niets zonderlings aan.


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Creativiteit, Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen