Is jouw zakenpartner een narcist?

Jan Frens
22 april 2016 in Crisis, Leiderschap - Leestijd 3,5 minuten

Is jouw zakenpartner een narcist?
Aanvankelijk lijkt het een uiterst charmant persoon. Zelfverzekerd, doelgericht, deskundig. Al met al een prettige zakenpartner. Tot je beseft dat je met een narcist te maken hebt. Nauw samenwerken met een narcist is namelijk volstrekt onmogelijk.

Een snelle narcismetest

Herken je het gros van onderstaande kenmerken in jouw zakenpartner? Grote kans dat je met een narcist te maken hebt.

  • Hij vertoont superieur gedrag.
  • Hij heeft een gebrekkig geweten.
  • Wetten en regels gelden alleen voor anderen, niet voor hem.
  • Hij heeft een onderontwikkeld inlevingsvermogen.
  • Hij reageert verbaal agressief op tegenspraak.
  • Hij zoekt continu naar aandacht en bevestiging.
  • Hij manipuleert om zijn doelen te bereiken.
  • Hij kan zich uiterst charmant gedragen.
  • Hij denkt recht te hebben op een speciale behandeling.

 

Waarom een narcist ondernemer wordt

Rond de 6 procent van de bevolking heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Het zijn over het algemeen mensen met een hoge positie op de maatschappelijke ladder. Ze zoeken posities op waarin ze kunnen schitteren en bewonderd worden.

Het ondernemerschap is daarvoor een geschikt podium. Vooral als ze een zakenpartner naast zich weten die ze kunnen inzetten voor de nodige ondersteuning, ontzag en bevestiging.

 

Met een narcist is niet samen te werken

Wat betekent dat voor jouw bedrijf?

Een narcist kan zich goed presenteren. Hij is in staat zich snel bij anderen geliefd te maken. Maar de sterke punten op basis waarvan je een samenwerking aanging blijken stuk voor stuk een destructieve keerzijde te kennen. Dat de narcist om zijn doelen te behalen over lijken gaat, daar kom je pas tijden later achter.

  • Positief: Hij heeft veel zelfvertrouwen.
    Keerzijde: Dat is een verkeerde interpretatie van zijn gedrag. Hij beschouwt zichzelf als een superieur wezen.
  • Positief: Hij is sociaal sterk.
    Keerzijde: Die indruk wekt hij. Hij heeft echter maar één doel: bewonderd worden. Daarvoor stelt hij zich sociaal wenselijk op. Als iemand zich tegen hem keert, kan die persoon grote problemen verwachten.
  • Positief: Een narcist heeft een visie en laat zich door niets weerhouden om zijn doel te bereiken.
    Keerzijde: Hij maakt daardoor veel stuk: hij zet schaamteloos anderen in. Met zijn charme overtuigt hij mensen gemakkelijk om aan zijn zaak mee te werken. Hij overtreedt regels en wetten alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Dat leidt tot conflicten

Een narcist is iemand die geen respect heeft voor anderen en zijn methoden zijn in het normale maatschappelijke verkeer niet acceptabel. Daarnaast zal hij nooit de schuld van een probleem bij zichzelf zoeken en zal hij een situatie altijd zo verdraaien dat hij er zelf goed uitspringt. En dat ten koste van iemand anders.

Er gelden geen wetten en regels voor een narcist; dat leidt hoe dan ook tot conflicten

Als zakenpartner ben jij vroeg of laat de klos. Hooglopende conflicten met een narcist als zakenpartner zijn dan ook onvermijdelijk.

Wat te doen

Als stelregel geldt dat je bij een narcist afstand moet houden en duidelijke grenzen moet aangeven. Tot zover is het te doen. Maar daarnaast moet je hem nooit verantwoordelijkheden geven. Als het gaat over een zakenpartner is het daarvoor te laat.

Verantwoordelijkheden zal een narcist nooit vrijwillig inleveren. Dan valt hij van zijn sokkel. Dus vergeet de optie dat je hem zo ver krijgt afstand te doen van aandelen of het bestuur van je bedrijf.Hem veranderen is ook geen optie. Dat gaat namelijk niet. Hij beschouwt zichzelf immers als een superieur wezen.

De emotioneel veiligste oplossing is om je razendsnel uit de voeten te maken.

‘Run baby run’

Oorlog voeren met een narcist

En een strijd aangaan om jouw belangen te bevechten? Zodra je je tegen een narcist keert, krijg je te maken met een ongekende woede, de zogenaamde ‘narcistic rage’.

In de oorlog die hij tegen jou ontketent trekt hij al zijn narcistische registers open. Jou staat een emotioneel uiterst zware uitputtingsslag te wachten.

Om je van je narcistische zakenpartner te ontdoen zul je een strategie moeten ontwikkelen waardoor jij het speelveld bepaalt en de strijd regisseert. Dat kan door tegelijkertijd van zijn zwakheden gebruik te maken, hem daarop aan te vallen en hem voor de buitenwereld te ontmaskeren.

Maar reken er op dat je daar enorm sterk voor in je schoenen moet staan. En schakel hulp in van iemand die de werkwijze van een narcist begrijpt en er ervaring mee heeft; die heb je nodig.


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Crisis, Leiderschap

Gerelateerde artikelen