Bijzondere mensen die ondernemers

Louise Knegtel
11 december 2018 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 3 minuten

 

Bijzondere mensen die ondernemers

Waarschijnlijk zijn er meer ondernemers die wel in de DSM-5 voorkomen (het handboek van psychiatrische aandoeningen) dan niet. Als ondernemer pas je niet in het potje van de grootste gemene deler.

 

De artiest van het bedrijfsleven

Rond de 60-80% van de artiesten lijdt aan een psychiatrische stoornis.

 

Artiesten kunnen lijden aan bipolaire stoornissen. In een manische periode hebben ze een sterk vergroot gevoel van eigenwaarde en grootheidsideeën waardoor ze gedreven zijn in de publiciteit te treden. Of ze hebben een narcistische persoonlijkheidsstoornis waardoor ze een zucht naar bewondering hebben.

 

Ondernemers lijden meer dan gemiddeld aan AD(H)D, verslavingen, en depressies.

 

Bijzondere mensen

Je paste niet in het schoolsysteem. Je voelt je niet thuis in het sociale werknemerscircuit. Of je neemt risico’s waar een werknemer voor wegdeinst. Waarin herken jij jezelf?

 

ADD of ADHD

Je hebt een verstoorde dopaminebalans. Je bent snel afgeleid bij klusjes waarbij je hersenen geen dopamine aanmaken. Als je daarentegen ergens zwaar in bent geïnteresseerd kun je je prima concentreren. In dat geval maken jouw hersenen juist wel dopamine aan.

 

Omdat je door het dopaminetekort minder dan andere mensen kunt genieten van de effecten daarvan, loop je grote kans een voorkeur te ontwikkelen voor gedrag dat op korte termijn een dopamineboost veroorzaakt. Zoals het ondernemerschap.

 

Het ondernemerschap is uitstekend geschikt voor mensen zoals jij. Je hebt een broertje dood aan saai kantoorwerk. Je bent creatief, je hebt een hyperfocus voor jouw vakgebied, je gedijt goed onder grote druk en bent bereid risico’s te nemen.

 

Daarbij is het wel belangrijk dat je mensen om je heen verzamelt die voor jou het noodzakelijke papierwerk uit handen nemen, de minder leuke taken op zich nemen en jou structuur bieden.

 

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis

Narcisten zoeken posities op waarin ze kunnen schitteren en bewonderd worden. Het ondernemerschap is daarvoor een geschikt podium. Vooral als ze een zakenpartner naast zich hebben die voor de nodige ondersteuning, ontzag en bevestiging zorgt.

 

In het ondernemerschap kan de narcist zijn eigen regels maken, anderen schaamteloos inzetten voor zijn eigen gewin en zo nodig de wet omzeilen.

 

Doordat de narcist een uiterst charmant persoon is, is hij altijd verzekerd van een schare trouwe medewerkers, klanten en leveranciers om hem heen.

 

Autismespectrumstoornis (ASS)

Het werknemerschap, waarbij je je moet plooien naar sociale conventies, is niets voor jou. Het kost je veel energie om je in een sociale omgeving staande te houden. Relaties onderhouden doe je liever niet.

 

Als manager zul je niet schitteren, maar het ondernemerschap biedt jou een podium om je eigen werk in te delen. Je kunt je werkomgeving prikkelarm inrichten. Je kunt flexibel omgaan met je tijd. Als jij een dag vrij nodig hebt na een inspannende meeting, neem je die dag vrij.

 

Omdat het ondernemerschap tegelijkertijd met een grote verantwoordelijkheid gepaard gaat, is het essentieel dat je goed je grenzen bewaakt.

 

En hoewel anderen jouw werk wellicht minder goed zullen doen dan jij, zul je moeten leren werk uit te besteden en te delegeren.

 

Verslaving

Als ondernemer sta je geregeld onder hoge druk. Je leidt een relatief eenzaam bestaan en je bent 24 uur per dag ondernemer. Daarnaast heb je geen baas die op je toeziet of het wel goed met je gaat.

 

Alcohol, maar ook andere drugs, lijken jou te helpen ontspannen. Doordat jij baas bent over je eigen tijd heb je ook nog eens meer gelegenheid om te gebruiken.

 

In tegenstelling tot de drie eerder genoemde aandoeningen, kun je over een verslaving volledig heenkomen.

 

Maar ook als ADD’er en autist kun je erg gebaat zijn bij een professional die jou helpt de beste ondernemer uit jezelf te halen.

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen