Inzicht in risicovol gedrag

Jan Frens
7 april 2017 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 2,5 minuten

inzicht-in-risicovol-gedrag

Met ADD of ADHD maak je onvoldoende dopamine aan. Dat merk je bij werkzaamheden die om motivatie vragen, zoals routineklusjes of administratief werk. Om je daartoe te zetten is een dopaminebeloning nodig. Die krijg je bij dit soort werk niet als je een AD(H)D-type bent.

Gebrek aan dopamine heeft ook tot gevolg dat je activiteiten omarmt die jouw wél een dopamineshot geven. Als ondernemer doe je dat bijvoorbeeld door het nemen van risico’s in je bedrijf.

Er is een tekort aan Dopamine

Dopamine is een neurotransmitter die door de hersenen wordt afgegeven om gedrag te stimuleren dat volgens de hersenen beloond moet worden. Dopamine geeft een genotsgevoel en stimuleert zo dit gedrag.

Een kenmerk van AD(H)D is dat je vlug bent afgeleid en vergeetachtig bent. Dat gebeurt als je te maken hebt met klusjes die geen dopamine-afgifte tot gevolg hebben. Daarentegen kun je voor werkzaamheden waarin je zwaar bent geïnteresseerd uitstekend je concentratie behouden. In dat geval maken jouw hersenen juist wel dopamine aan.

Omdat je door het dopaminetekort minder dan andere mensen kunt genieten van de effecten daarvan, loop je grote kans een voorkeur te ontwikkelen voor gedrag dat op korte termijn een dopamineboost veroorzaakt.

Risicovol gedrag zorgt voor een dopamineboost

Risicovol gedrag is een trigger om dopamine aan te maken. Daardoor vul je de leegte die bij jou ontstaat door je verminderde dopamineproductie in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld:

  • Je vertrekt te laat naar een afspraak en moet halsbrekende toeren uithalen om toch op tijd te komen. Als je bij aankomst tijd over hebt, koop je gauw nog even een broodje en sta je je te verbijten in een lange rij wachtenden.
  • Je kunt belangrijke papieren vergeten en al je creativiteit moeten aanwenden om die toch op het juiste moment op de juiste plaats te krijgen.
  • Je gaat projecten aan die te groot, te ambitieus, te visionair en te risicovol zijn.

Het is beslist niet leuk, maar je maakt er wel dopamine door aan. En die behoefte is groot. Gebrek aan dopamine zorgt voor depressieve gevoelens.

Er zijn relatief veel ondernemers met AD(H)D

Het ondernemerschap is uitstekend geschikt voor mensen met AD(H)D gerelateerd gedrag. Je hebt een broertje dood aan saai kantoorwerk. Je bent creatief, je hebt een hyperfocus voor jouw vakgebied, je gedijt goed onder grote druk en bent bereid risico’s te nemen.

Daarnaast hebben veel AD(H)D-types moeite een opleiding af te maken. Dagenlang in een klaslokaal zitten en huiswerk maken levert slechts verveling op. Je aandacht erbij houden is onmogelijk. In het ondernemerschap kun je zonder opleiding jouw vaardigheden ontplooien.

Daarbij is het wel belangrijk dat je mensen om je heen verzamelt die voor jou het noodzakelijke papierwerk uit handen nemen, de minder leuke taken op zich nemen en jou structuur bieden.

Met kennis over AD(H)D kun jij vervolgens begrip voor jezelf opbrengen, en hoef je niet meer aan jezelf te twijfelen. Daardoor leer je ook de signalen herkennen die optreden als je grootse plannen aan het uitvoeren bent, die uiteindelijk toch te hoog gegrepen zijn. Dan kun je daar tijdig mee stoppen. Dat is niet zwak, dat is zelfkennis.

Wil je meer weten? Boek een kennismakingsgesprek en ervaar hoe je jouw welbevinden als ADHD-type kunt beïnvloeden.

 

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen