Ondernemen met een geldtrauma

Jan Frens
3 februari 2022 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 0.5 minuut

 
 
Heb jij een overvolle bankrekening maar innoveer je niet? Wacht je op een erfenis? Of blokkeer je als je in liquiditeitsproblemen komt? Het zijn signalen van een geldtrauma.
 
Geldtrauma’s uit je jeugd, of ze nu met de aan- of afwezigheid van geld te maken hebben, beïnvloeden jouw functioneren in het heden. En dat heeft zijn weerslag op je bedrijf.
 

Hoe ontstaat een geldtrauma

Geld speelt in een gezin een grote rol. Een tekort aan geld, structureel, door ontslag of een faillissement, heeft onherroepelijk impact op de relaties en de sfeer in huis. Jouw brein legt een relatie tussen een tekort aan geld en de emotioneel onveilige sfeer in huis.
 
Je bent geconditioneerd.
 
Zo’n geldtrauma’s verhindert groei. Als voor jou geldt dat meer omzet meer risico betekent, zul je de groei van je bedrijf onbewust frustreren.
 
 
Ook een teveel aan geld kan ontwrichtend werken. Als geld voor jou vanzelfsprekend was en je leefde naar de rijkdom van je ouders, kan dat een gebrek aan motivatie veroorzaken. Hard werken is niet nodig. Bovendien kan de erfenis die jou boven het hoofd hangt verlammend werken.
 
 
Veel ondernemers zijn zich niet bewust van de financiële trauma’s die ze hebben opgelopen. Maar je kunt er onevenredig veel last van hebben. Ze aanpakken is daarom belangrijk. En niet alleen voor je bedrijf.
 
 
 
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen