Verspil geen tijd aan een to-do list

Louise Knegtel
4 juli 2019 in Creativiteit, Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1 minuut

Handig om te weten wat je anders misschien vergeet te doen. Maar op zekere tijden gedurende de dag is een to do list een absolute no go.

Dopaminekick

Het afstrepen van een actie op een to do list geeft je een dopaminekick. Dopamine is een feel good neurotransmitter die door je brein wordt afgegeven als je een doel hebt behaald.

Hoe meer klusjes je kunt afstrepen hoe lekkerder je je voelt. Prima om te doen in de uren dat je niet op je best bent. Maar op de uren van de dag dat je hersenen optimaal werken is het zonde van je tijd.

Piektijden

Voor meer ingewikkeld denkwerk, waarbij je afwegingen moet maken, analytisch of strategisch moet denken, zijn je hersenen het best uitgerust vroeg op de dag, ergens tussen 08:00 en 14:00 uur.

Dat wil niet zeggen dat je zes uur lang in staat bent om op de toppen van je kunnen te functioneren. Binnen die periode ken je een individuele piektijd. Waarschijnlijk weet je wel wanneer jij het scherpst bent. Gebruik die tijd voor lastig denkwerk.

In de middag zijn je hersenen beter in creatief denkwerk waarbij focus en aandacht juist minder belangrijk zijn.

Plan je tijd wijs

Ze lijken het de hele dag te doen, maar je hersenen hebben geen onuitputtelijke bron van energie. Plan dan ook je piektijden vrij voor lastig werk.

Ben je ouder dan 40, dan moet je helemaal uitkijken hoe je je tijd besteedt. Een Australische studie onder 6500 personen toonde aan dat de kwaliteit van je hersenwerk toeneemt als je meer gaat werken, maar dan slechts tot maximaal 25 uur per week. Na meer dan 25 uur per week werken, neemt de kwaliteit van je hersenwerk juist af.


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Creativiteit, Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen