Heb jij een aversie tegen planning?

Jan Frens
27 januari 2017 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 2 minuten

aversie tegen planningDe aversie tegen structuur en planning is groot. Dat komt omdat veel mensen ervan overtuigd zijn dat structuur hetzelfde is als discipline.

Een collectief jeugdtrauma

Structuur gaat soms samen met discipline. In je jeugd kun je daar mee te maken hebben gehad. Bijvoorbeeld als je vanwege de planning en structuur van je moeder op tijd moest zijn voor het avondeten. Kwam je te laat dan kreeg je een standje, straf of slaag, een manier waarmee je ouders je wilden disciplineren.

Geen wonder dat veel mensen bij structuur en planning een negatieve associatie hebben.

Structuur is de manier waarop een geheel is opgebouwd. Discipline is een regime van strenge gedragsregels; tucht

Geen zelfdiscipline

Ik geloof niet in discipline. Niet in een normaal volwassen mensenleven. Discipline is wel nodig onder bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld in situaties waarbij niet gedacht kan of mag worden, zoals in de gevangenis, of bij grote bewegingen van het leger. Maar discipline is armoede als je het op jezelf moet toepassen.

Wel structuur

Ik geloof wél in structuur en planning. Structuur geeft vorm aan wat je van jezelf of het leven verlangt. Een gestructureerde planning is de weergave van hoe jij vindt dat jouw komende dag, week of maand eruit zou moeten zien.

Daarbij heb je een vaste tijd voor terugkerende werkzaamheden; incidentele acties pas je in. Dagelijks bekijk je wat je planning je te bieden heeft en als je ervan af wilt wijken om wat voor reden dan ook, dan doe je dat.

Wij scheppen onze omgevingen, vervolgens scheppen onze omgevingen ons

Regie in plaats van dwang

De essentie van een gestructureerde planning is dat je alleen dat plant waarvoor je intrinsiek bent gemotiveerd. Als je ergens niet achter staat, ga je het echt niet doen omdat het nu eenmaal gepland staat.

Ga jezelf bijvoorbeeld niet dwingen om op een vast tijdstip mensen aandacht te geven omdat je vindt dat dat moet. Of verplicht jezelf niet om je kilometeradministratie op een vast tijdstip te doen. Dat komt niet goed. Plan liever een leeg blok in je agenda in. Als je in die lege tijd op het idee komt om een onaantrekkelijk klusje te doen, dan heb je je doel bereikt.

Met een goede planning dwing je jezelf tot niets. Een goede planning geeft je regie over je leven.

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen