Geen tijd om aan jezelf te werken?

Jan Frens
18 november 2016 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 2,5 minuten

geen tijd om aan jezelf te werkenEr liggen een aantal dossiers die je vandaag wilt afhandelen. In je inbox staan talloze mailtjes die je aandacht vragen. Als het meezit heb je een moment om aan de strategie van je bedrijf te denken. Je maakt lange dagen. Tijd om aan jezelf te werken heb je niet. Jij moet wachten.

Daardoor doe je jezelf tekort.

Druk zijn voelt lekker

Hoewel je weet dat de kwaliteit van je bestaan lijdt onder de drukte, doe je er niets aan. De oorzaak daarvan is biologisch van aard.
Met iedere taak die je afrondt, elk mailtje en elk telefoontje dat je afhandelt krijg je een dopamineshot. Dopamine is een neurotransmitter die het beloningscentrum in je hersenen prikkelt. Dat voelt lekker. Hoe meer klusjes je gedaan krijgt des te beter. Daar haalt stil zitten en over je persoonlijke ontwikkeling nadenken het niet bij, denk je. En van de noodzaak ben je toch al niet overtuigd. Je voelt je nu toch goed?

Als je druk bent, ben je succesvol

Daarnaast is in onze cultuur ‘druk zijn’ synoniem aan ‘succesvol zijn’.
Onze voorouders leefden in schaarste. Al het handelen was er op gericht van weinig zo veel mogelijk te maken. Degene die daar het best toe in staat was had status. In dat principe is in de 21e eeuw geen verandering gekomen. Het enige verschil met de eeuwen die achter ons liggen is dat we in materieel opzicht niets tekort komen. Maar inmiddels is tijd een schaars goed geworden en streven we naar maximale productiviteit.

Als jij druk bent en veel werk verzet, ben je succesvol. Je productiviteit laat zich meten in zichtbare output en harde cijfers, en met een goed gevoel over jezelf scoor je geen punten.

Laat je hart spreken

Natuurlijk heb je wel tijd, net zoveel als ieder ander, maar je stelt prioriteiten. En je weet dat de keuzes die je maakt je niet gelukkig maken. Tijd dus om je hersenprocessen te overrulen en je hart te laten spreken:
• Bepaal wat voor jou van waarde is in het leven. Een stabiele relatie? Een gezond lichaam? Iets kunnen beteken voor anderen?
• Wat wil je zien als je op je sterfbed terugkijkt op je leven?
• Wat mist in je leven? Zou je iets willen leren of wil je bijvoorbeeld tijd om je kinderen ’s avonds naar bed te brengen?

Hiermee leg je vast wat voor jou van waarde is en wat ook tot je prioriteiten moet gaan behoren.

De actie om vervolgens je dopamineverslaving te lijf te gaan en een structurele verandering door te voeren vraagt inspanning en wilskracht. Het invoeren van een nieuwe dagindeling of een andere rol van jezelf in je bedrijf gaat niet zonder slag of stoot. Je moet oude overtuigingen afschudden en weerstand bij jezelf en anderen het hoofd bieden. Vraag daar zo nodig hulp bij.


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen