Uit je jas gegroeid?

Jan Frens
5 oktober 2023 in Organisatie, Strategie - Leestijd 0,5 minuut

Er komt een tijd dat maatje S niet meer past. Je bedrijf is gegroeid, maar is het systeem wel meegegroeid?

In de jonge en ongecompliceerde jaren van een bedrijf is er niet veel meer nodig dan jijzelf als inspirator en een groepje welwillende enthousiastelingen die jouw ideeën ten uitvoer brengen. Dat verandert als je bestaansrecht is bewezen en je bedrijf groeit.

Er komt onherroepelijk een tijd waarin je op problemen stuit. Je kunt geen constante kwaliteit meer leveren en er ontstaan irritaties. Je hebt een grens bereikt. Je hebt een nieuwe jas nodig.

Dat betekent dat je afscheid moet nemen van het systeem dat paste in het gezellige clubje dat tot nu toe de klus klaarde. Je moet investeren in het vastleggen van processen en bij alles wat je doet zal er naast de vraag ‘wat’ er moet gebeuren, ook de vraag ‘hoe’ het moet gebeuren moeten worden gesteld. Dat vraagt een nieuw soort persoonlijkheid in je bedrijf: een systematicus.

Aangezien die systematicus jou en het clubje doeners al snel mateloos gaat irriteren heb je vervolgens ook een verbinder nodig. Dat is iemand die er voor zorgt dat jullie nieuwe club mensen goed met elkaar samenwerkt. Een manager dus. En daarmee veranderen ook de besluitvormingsprocessen.

Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is a success

Henry Ford

Als ondernemer, en schijnbaar alleskunner, denk je waarschijnlijk dat jij prima in staat bent zelf de rol van verbinder te vervullen. Je hield het clubje in eerste instantie toch ook prima bij elkaar?

Dat kan een vergissing zijn. Een verbinder is iemand die ver af staat van de innovator die aan de oorsprong stond van een bedrijf.

Zonder goede verbinder wordt groei er niet leuker op. Dat brengt veel ondernemers ertoe dan maar weer in te krimpen tot het niveau waarbij de problemen nog niet bestonden. Die cyclus van steeds opeenvolgende groei en krimp kun je lang volhouden.

Heb jij de ambitie om je bedrijf wel groot te laten groeien, dan moet je door die lastige veranderfase heen; van afscheid van het oude en introductie van het nieuwe. En dan kan nog steeds heel gezellig zijn.

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Organisatie, Strategie

Gerelateerde artikelen