Er geen zin meer in hebben

Jan Frens
11 juli 2023 in Organisatie, Strategie - Leestijd 1 minuut

 
 
Als jij al jarenlang aan het hoofd staat van jouw bedrijf en al massa’s klanten binnenboord hebt gehouden, crises hebt afgewend en talloze mensen hebt aangenomen en weg zien gaan, kan het afgelopen zijn met de lol.

Er lijkt een eind te zijn gekomen aan jouw rol in het bedrijf en misschien denk je aan verkopen.

Dat zou ontzettend jammer zijn.
 
 
Het feit dat jij niet meer kapitein wilt zijn, betekent niet dat het schip niet verder kan (groeien). Alleen is daar een nieuwe organisatievorm voor nodig.

Als je nog geen capabel management hebt dat jouw taken kan overnemen, moet je daarnaar op zoek. Het aannemen van bijvoorbeeld een managing director vergt uiteraard een investering.

Een algemeen directeur kan zijn of haar salaris na een maand of vier terugverdienen. Daarnaast investeer je in werving en selectie, het opstellen van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden en een duidelijke strategie die hij of zij voor jou moet gaan uitvoeren. Jou levert dat, naast meer omzet en winst, rust op. Daarbij kun jij de dingen in je bedrijf doen die je wél leuk vindt.

Heb je wel al een managementteam maar kunnen je MT-leden de kar niet zelfstandig trekken, dan vraagt dat ook een investering. Ofwel bestaat die uit training en opleiding om ze naar het juiste niveau te brengen, ofwel moet je mensen vervangen.

Hoe dan ook blijf je bouwen aan de waarde van je bedrijf. Als je te zijner tijd alsnog wilt verkopen doe je dat voor een beter bedrag.

Maar vooral: jij krijgt er een fijner leven door.
 
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Organisatie, Strategie

Gerelateerde artikelen