Missen we nog iemand?

Jan Frens
26 april 2022 in Leiderschap, Organisatie, Personeel - Leestijd 1 minuut

 
 
Bedrijven worden over het algemeen gestart door visionairs. Dat zijn creatieve mensen die kunnen overlopen van enthousiasme en met een onafzienbare reeks ideeën kunnen komen om zich daarna tijdelijk schijnbaar in te storten. Ze zijn flexibel en in staat moeilijke dingen makkelijk te maken.
 
Zodra er werk binnenkomt neemt de visionair uitvoerders aan. Een uitvoerder is taakgericht, heeft tot doel de job gedaan te krijgen, linksom of rechtsom. Daarbij slaat de uitvoerder overbodige stappen over en kan deze helpen effectiever en efficiënter te werken.
 
Met een beetje geluk treft de visionair bij het bouwen van zijn team ook een systematicus. Dat is iemand die structuur brengt, van data houdt en objectiviteit inbrengt.
 
En daarmee komt de visionair een heel eind. Tot het bedrijf groeit, de complexiteit toeneemt en daarmee ook de problemen. Onder druk zullen de drie genoemde types zich terugtrekken in gedrag dat het fijnst aanvoelt. Daarmee zitten ze in elkaars allergie. En aangezien het allemaal in essentie solisten zijn, is de samenhang ver te zoeken.
 
Er mist iemand.
 
 
Om de drie types in de toegenomen complexiteit goed met elkaar te laten samenwerken is een verbinder nodig. Het is een dirigent die van de losse onderdelen een harmonieus geheel maakt dat gericht aan een gezamenlijk doel werkt.
 
Alhoewel iedereen kan leren een verbinder te worden, is het de visionair die die rol het gemakkelijkst op zich neemt. Maar je moet je als ondernemer afvragen of je dat wel wilt. Je moet immers continu aan staan en dat verhoudt zich niet goed tot de wisselende energielevels van een visionair in zijn natuurlijke vorm.
 
En als je bedrijf toch groeit kun je ook een operationeel manager of een managing director aannemen. Check in de selectieprocedure dan wel of hij of zij over het, al dan niet aangeboren, vermogen beschikt om te verbinden. In Nederland zijn het vaak, in hun werk uitblinkende uitvoerders of systematici, die in een managementpositie rollen zonder hun managementvaardigheden te ontwikkelen. Dan blijven ze in essentie een solist.
 
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Leiderschap, Organisatie, Personeel

Gerelateerde artikelen