Hoe of wie

Louise Knegtel
5 september 2019 in Leiderschap, Organisatie, Personeel - Leestijd 1 minuut

 

Ho. Zodra je je afvraagt ‘hoe’ je iets voor elkaar moet krijgen, moet je jezelf een halt toeroepen. Voor al die zaken waar jij niet buitengewoon voor bent gekwalificeerd, stel je jezelf een andere vraag: ‘Wie’.

De valkuil

Het overkomt zo goed als alle ondernemers. Je doet veel dingen waar je niet in schittert of die je liever niet zou doen, maar die nu eenmaal moeten worden gedaan. Of je het nu druk hebt of niet.

Het bezwaar

Misschien denk je dat jij die die dingen het beste kunt. Of het snelst, want iemand de opdracht geven kost ook tijd. Of je veronderstelt dat je mensen geen tijd over hebben.

Denkfout 1

Jouw medewerkers zitten niet zo stampvol met werk als jij. Daarnaast willen mensen graag groei mogelijk maken. Van zichzelf, doordat jij ze iets nieuws leert, en van het bedrijf, want ze krijgen van jou een belangrijke taak.


Misschien kunnen ze niet direct de volle 100 procent van de taak van je overnemen, maar als je daarvan nu al een groot deel kunt delegeren, is dat winst.

Denkfout 2

Je werkt niet aan de groei van je bedrijf als je druk bent. Dat doe je wel door uitsluitend die taken uit te voeren waar jij bij uitstek de kwaliteiten voor bezit en waar je heel erg warm voor loopt.

Waar je van af moet zijn:
• Taken waar je goed in bent, maar niet uitermate leuk vindt.
• Taken waar je niet heel goed in bent, maar toch doet.

Dan rest er slechts een handjevol operationeel werk. De rest is verspilling van je tijd.

Het resultaat

Je hebt nu de tijd voor die taken waar je blij van wordt. Maar belangrijker nog is de tijd die hebt gekregen voor het genereren van nieuwe ideeën, voor kleine of grote innovaties, waardoor jij, je bedrijf en je klanten kunnen groeien.

 

 
Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Leiderschap, Organisatie, Personeel

Gerelateerde artikelen