Groei vraagt om processen en systemen

Jan Frens
5 januari 2023 in Organisatie, Personeel, Strategie - Leestijd 0,5 minuut

 
 
Meer omzet, meer productie en meer personeel zijn niet de enige ingrediënten voor groei van je bedrijf. Het onderstaande, door ondernemers doorgaans als vervelend ervaren lijstje wordt vaak niet onderkend.
 

  1. Mensen moeten weten waar ze voor zijn aangenomen.

Het klinkt als een open deur, maar in een kleiner bedrijf kan de functie van een medewerker gaandeweg verwateren: er komen taken bij want iemand moet het toch doen.

De primaire taak heeft daaronder te lijden en je kunt je medewerker er niet langer verantwoordelijk voor houden. Zorg daarom voor duidelijk beschreven taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden en reken daar je werknemer op af.
 

  1. Bedrijfsprocessen moeten zijn beschreven

Het is misschien de meest vervelende klus, maar hij moet worden gedaan: alle bedrijfsprocessen moeten worden uitgeschreven.

Als namelijk duidelijk is hoe een proces verloopt vinden werkzaamheden consistent en soepel plaats. Taken zijn makkelijk over te dragen en nieuwe medewerkers hoeven nauwelijks te worden ingewerkt.
 

  1. Zo veel mogelijk automatiseren

Als handmatig uitgevoerde taken regelmatig terugkeren moet je je afvragen of ze geautomatiseerd kunnen worden.

Werken met Excelsheets, dezelfde gegevens in meerdere systemen invoeren of bijvoorbeeld het overtypen van data, is vragen om fouten. De gevolgen daarvan kunnen bij groei van je bedrijf exponentieel toenemen.
 
 
Hoe eerder je hier werk van maakt, des te makkelijker wordt groei.
 
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Organisatie, Personeel, Strategie

Gerelateerde artikelen