Geld maakt werknemers niet gelukkig

Louise Knegtel
11 mei 2018 in Personeel - Leestijd 2,5 minuten

Geld maakt_werknemers_niet gelukkig

Als je het aan ondernemers vraagt, denken ze vaak dat geld de belangrijkste drijfveer is voor werknemers. Zonder salaris komt immers niemand bij je opdagen.

Maar geld is niet zaligmakend. Het is maar één van de 7 elementen die maken of je werknemer dagelijks tevreden naar huis gaat.

 

Het zijn voornamelijk factoren die minder tastbaar zijn:

1. Impact

Van hard werken zonder te weten waarom je dat doet loopt niemand warm.

Voor een medewerker is het dan ook belangrijk dat hij weet wat de visie van jouw bedrijf is, waarom je als bedrijf op aarde bent, en wat de doelstellingen zijn voor het komende jaar. Als hij of zij weet hoe zijn eigen werk en het werk van zijn team daaraan bijdraagt motiveert dat enorm.

2. Opleiding

Leven is leren. Als werk sleur wordt en je leert niets meer wil je weg.

Zorg dan ook voor opleiding en training, gericht op het huidige en toekomstige werk, zowel vakinhoudelijk als in vaardigheden.
En ben je bang dat het voor niets is geweest als je in iemand investeert die vervolgens weggaat? Stel je dan de vraag wat het je kost als iemand die is uitgeblust bij je blijft.

3. Carrière

Als je het werkende bestaan van je medewerkers serieus neemt, bespreek je ook de mogelijkheden om binnen jouw bedrijf carrière te maken. Bespreek dan ook regelmatig, bv twee keer per jaar met je medewerker welke ambities hij heeft en welke vooruitzichten jij kunt bieden.

Is er geen ruimte voor promotie, omdat die plek bezet is bijvoorbeeld, dan kun je als alternatief meer zeggenschap geven, meer autonomie of meer verantwoordelijkheid.

4. Autonomie

Autonomie is een belangrijke voorwaarde voor levensgeluk. In het werk betekent het dat een medewerker zelf kan bepalen hoe hij zijn werk inricht, of dat hij zelf of met zijn collega’s oplossingen mag bedenken en uitvoeren voor vraagstukken waar tegenaan wordt gelopen.

Het vergroot tegelijkertijd de verantwoordelijkheid en dat draagt weer bij aan de binding die je medewerker met jouw bedrijf ervaart.

5. Erkenning

Laat medewerkers weten dat je ze waardeert. Dat hoeft niet per se in geld. Dat kan ook door in een vergadering de resultaten van een bepaalde medewerker te prijzen, door in een persoonlijk overleg je waardering uit te spreken of bijvoorbeeld door een team te belonen met een lunch buiten de deur

6. Werkomgeving

Een prettige werkomgeving hoeft niet te betekenen dat je een pooltafel neerzet en een espressomachine aanschaft. Belangrijker is een vriendschappelijke sfeer, zonder onderlinge concurrentie, maar

met een gezamenlijke drive om te werken aan de best mogelijke prestatie van het team.

7. Geld

Geld tot slot motiveert ook. Maar slechts tot een niveau waardoor je medewerker zijn levensstandaard kan handhaven. Geld kan nooit een gebrek aan betekenis, groei of erkenning goedmaken.
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Personeel

Gerelateerde artikelen