Geen grap

Jan Frens
1 juni 2018 in Organisatie, Personeel - Leestijd 1 minuut

Geen grap

Niet alle grappen zijn leuk. Een grap die ten koste gaat van een collega bijvoorbeeld. Dat is geen humor, het is een uiting van onvermogen.

Humor ontspant en verbindt

Humor fungeert als sociale lijm. Met een grap breng je makkelijker een boodschap over. Je kunt er iemand kritiek mee geven zonder de relatie te verstoren, en het maakt commentaar mogelijk op een mening of opvatting.

Op de werkvloer speelt humor dan ook een belangrijke rol. Totdat iemand iets, een besluit of een ander met grappen belachelijk maakt.

In ieder geintje zit een seintje

Door humor worden aspecten van het leven uitgelicht die al belachelijk zijn of als zodanig herkend worden. In humor zit dus altijd een kern van waarheid.

Humor is iets anders dan iets of iemand belachelijk maken. Daarmee vervorm je de waarheid en is de grap niet meer leuk. In ieder geval niet voor degene die het aangaat.

 

Zulke ‘grappen’ worden gemaakt door mensen die erg onzeker zijn. Ze durven zich niet uit te spreken (kritiek te geven) of voelen zich onzeker in een groep.

Ze hebben niet per se kwaad in de zin maar brengen het onderwerp van hun ‘grappen’ wel schade toe. Spreek een medewerker met dergelijk gedrag dan ook direct daarop aan.

 

Dat kan niet worden afgedaan met ‘het was maar een grapje’. Want in ieder geintje zit een seintje.

 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Organisatie, Personeel

Gerelateerde artikelen