Maak van je medewerkers een zelfsturend team

Louise Knegtel
23 december 2016 in Leiderschap, Organisatie, Personeel, Strategie - Leestijd 2 minuten

maak van je werknemers een zelf sturend team

Werknemers die harder werken, minder ziek zijn en zich meer betrokken voelen. Dat is wat je wilt. En als je van je medewerkers een zelfsturend team maakt, kan je bedrijf ook nog eens wendbaarder, flexibeler en winstgevender worden.

Dat komt omdat mensen gelukkig worden van het gevoel leiding te hebben over hun eigen gedrag, en van het werken aan een doel dat door anderen wordt gewaardeerd. En daar ontbreekt het in een traditionele bedrijfsstructuur aan.

Van je medewerkers hoef je dan ook niet veel weerstand te verwachten. Des te lastiger is het voor jou. Je moet het stuur uit handen geven en je beperken tot het bepalen welke doelen behaald moeten worden en het creëren van de voorwaarden waaronder jouw team deze kan realiseren.

Wat is een zelfsturend team

Een zelfsturend team is een groep mensen die werkt aan een vastomlijnd doel. Ze zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de inrichting en uitvoering van hun werk, voor het verbeteren van processen en voor het opleveren van het resultaat.

Dat onderscheidt zich van de traditionele bedrijfsstructuur door:

maak-van-je-medewerkers-een-zelfsturend-team

 

Of jouw bedrijf geschikt is om te werken met zelfsturende teams ligt met name aan jou. Van jou wordt de grootste verandering gevraagd:

  • Jij als leider/leidinggevende moet de touwtjes loslaten en je bedwingen om je met de operatie te bemoeien.
  • Je moet jezelf een heel nieuwe stijl van leidinggeven aanmeten. Dat is een coachende en faciliterende stijl waarbij je de voortgang bewaakt, maar vooral met het team (als geheel en met de individuele leden) bespreekt wat er nodig is om beter te functioneren.
  • Je moet accepteren dat er fouten gemaakt gaan worden. Aan jou slechts de taak om de voorwaarden te creëren waardoor die fouten in de toekomst niet meer zullen plaatsvinden.
  • Je moet kritiek accepteren. De manier waarop jij in staat bent het team te faciliteren is voor het team randvoorwaarde om hun werk te kunnen doen. Jouw gedrag ligt onder een vergrootglas. Verwacht dan ook kritiek, accepteer dat en verbind er een verbeteractie aan. Jij maakt ook fouten en door de manier waarop je daarmee omgaat stel je een voorbeeld voor je team.

Als jij jezelf hiertoe in staat ziet, is het het overwegen waard om met zelfsturende teams te gaan werken.

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Leiderschap, Organisatie, Personeel, Strategie

Gerelateerde artikelen