Ze kijken door me heen

Jan Frens
15 september 2020 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1 minuut

Je hebt allemaal wel eens bevend voor een zaal met toehoorders gestaan. Toen je knieën knikten en je je eigen stem hoorde trillen, was je ervan overtuigd dat anderen dat merkten.

Dat doen ze dus niet.

 

‘Dat snappen ze wel.’

Je denkt dat je heel duidelijk bent in het overbrengen van je bedoelingen en dat de emoties en je intenties van je gezicht zijn af te lezen. Het is de illusie van transparantie.

Je valt hieraan ten prooi omdat jij 24 uur per dag wordt overspoeld door je eigen gedachten en emoties. Dan is het lastig te begrijpen dat anderen daar géén toegang toe hebben.

Mensen zijn dus niet in staat kleine signalen van jou op te pikken. Ze horen niets raars aan jouw stem als je zenuwachtig bent. Vaag taalgebruik wordt niet juist geïnterpreteerd. Kortom, je overschat je gesprekspartners en daardoor laat je ruimte voor onbegrip.

 

‘Maar dat weet ik wel’

Andersom werkt de illusie ook. Je denkt anderen veel beter te kunnen inschatten en te begrijpen dan dat je daadwerkelijk doet. Daarin overschat je jezelf en ook dat leidt tot misverstanden.

 

Zo doe je je voordeel ermee

  • Door je je eenvoudigweg eraan te herinneren dat anderen jou niet kunnen lezen, ben je minder nerveus. Daardoor geef je een betere presentatie of ben je beter in staat je punt te handhaven in een onderhandeling.
  • Personeel kun je maar beter heel duidelijk vertellen wat je van ze verwacht. Dat voorkomt irritatie bij jou en wordt door de ander over het algemeen sterk gewaardeerd.
  • Doordat anderen denken dat ze een open boek zijn kun je daar je voordeel mee doen: Een leugenaar kun je verleiden de waarheid te vertellen, in een onderhandeling is het gemakkelijker druk uit te oefenen.
  • Als een onderhandelingspartner blokkeert omdat hij denkt duidelijke signalen te hebben afgegeven, maar jij die niet hebt begrepen, kun je dit fenomeen ter sprake brengen en hem ertoe brengen om (net als jij) je belangrijkste punten op tafel te leggen.

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen