Wat een ellende

Louise Knegtel
2 juni 2017 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 3 minuten

Wat een ellendeLeid je een comfortabel leven? Kom je sociaal gezien niets tekort? Of heb je het gevoel dat er iets mist in je leven?

Intuïtief weet je dat het ook anders kan. Je wilt tevreden zijn met wat je hebt, ongeacht of dat meer of minder wordt in de toekomst. Je verlangt naar innerlijke rust, vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde.

Is dat niet zo’n beetje wat onder geluk wordt verstaan?

Angst is je belangrijkste drijfveer

Je lichaam is je belangrijkste bezit. Alles kan je worden afgenomen, je huis, je auto, je partner, maar je blijft in leven. Beroven ze je daarentegen van je lichaam dan houdt het op; zonder lichaam ben je dood.

Niet zo gek dat je daarom bang bent om dood te gaan. Het betekent het ultieme verlies. Zo ben je ook niet blij met ernstige ziektes die jouw leven vroegtijdig kunnen beëindigen.

In het verlengde daarvan streef je naar alles wat in jouw ogen goed is en jou een lang en welvarend leven kan schenken. Met geld en bezit regel je veiligheid en bescherming; met meer status regel je een betere, en dus veiligere, sociale positie.

Angst voor de dood weerhoudt je ervan te leven. Sterven doe je toch wel

‘Met mij gaat alles goed’

Maar de wereld is onmiskenbaar een plaats van uitersten. Gebieden waar jaarlijks zware moessonregens vallen, staan in schril contrast met gortdroge woestijnen. Er worden zo hier en daar toekomstige topmodellen geboren, maar ook ernstig meervoudig gehandicapte kinderen. Er is blijdschap, bij de gratie van verdriet.

In de behoefte om ons te onttrekken aan onheil, schieten we met zijn allen door. Dat wat we als negatief bestempelen zoals ziekte, een ongeval of ontslag, wordt gevreesd, weggedrukt en weggedacht.

Wat bij de dieren natuur is, noemen we
bij de mens ellende

We verwachten ‒ soms eisen we het zelfs ‒ dat we van zo goed als iedere ziekte verholpen kunnen worden, ongeacht wat het kost. Op sociale media gaat het altijd met iedereen fantastisch. Dat jij een tijd lang al slecht in je vel zit, steeds dikker wordt en aan je relatie twijfelt, hang je niet aan de grote klok. Voor de buitenwereld is het bij jou een mooi plaatje.

 

Het leven is hard en onaangenaam

Dat werkt niet. Ellende hoort bij het leven. Al jouw pogingen om geboefte buiten de deur te houden ten spijt, als een inbreker binnen wil komen, dan doet hij dat. En de medische wetenschap kan jouw leven weliswaar verlengen, maar dood ga je toch.

Je sluit je af voor de werkelijkheid wanneer je verwacht dat je leven alleen maar mooi en fijn is en dat alles wat jou aan ellende overkomt, onrechtvaardig of iets persoonlijks is. Niemand ontkomt aan pijn. En de tegenslagen die jij op je weg vindt, horen eenvoudigweg bij het leven. Ze horen bij jouw leven.

Je gedachten frustreren je geluk

Door het negatieve deel van je leven te negeren, suggereer je dat jouw leven maakbaar is en dat jij de verloop daarvan kan afdwingen. Als dat niet lukt en er doet zich in jouw leven narigheid voor, dan is dat voor jou een persoonlijke nederlaag. ‘Het is je niet gegund.’

En dat staat nu precies jouw geluk in de weg. Het is voor jouw geluk veel beter om de ellende in je leven te verwelkomen, of ten minste te accepteren zonder in de weerstand te gaan.

Hoe je dat doet, dat lees je in ‘Kraslot – over ego en zielsgeluk’. Gratis te downloaden op onze website. Omdat geluk, een tevreden leven, levensvoldoening of hoe je het ook maar wilt noemen, voor iedereen is weggelegd. Het komt alleen niet aanwaaien. Je moet er iets voor doen.

 

Dit artikel bevat de letterlijke tekst van hoofdstuk 3.1 uit Kraslot.
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen