Time Management werkt niet

Jan Frens
21 juli 2017 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 5 minuten

Time Management werkt niet

Nou ja, dat is misschien wat overdreven geformuleerd. Time Management werkt wel, maar niet zonder het managen van je energie. Want wat heb je aan tijd, als je de puf niet hebt om te doen wat je had gepland?

Vier energiebronnen

We gaan over het algemeen hyperefficiënt met onze tijd om. Maar we vergeten dat niet tijd, maar energie onze grootste vijand is.

Daarbij denken we dat we over een onuitputtelijke bron van energie beschikken. Dat is niet zo. Gebruik je teveel óf te weinig energie, dan raakt je batterij leeg en zul je je reserves moeten bijvullen.

Daarnaast moet je energie op vier niveaus in orde zijn: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Fysiek Kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en veerkracht.
Emotioneel Vermogen om vrij te bewegen tussen een groot aantal verschillende emoties in plaats van dat we altijd rigide reageren. negatieve emoties te boven te komen.
Mentaal Vermogen om gedurende langere tijd gefocust en geconcentreerd te blijven, vermogen om het rationele af te wisselen met het intuïtieve en om verschillende meningen te accepteren.
Spiritueel Toewijding aan onze diepstgewortelde waarden, ongeacht de omstandigheden, en ook als dat gepaard gaat met persoonlijke opoffering. Contact met je kern.

 

Een ander model: volledige betrokkenheid

Altijd druk zijn heeft status. Rust is voor watjes. Helaas bouw je er geen succesvol bedrijf mee op. Je pleegt roofbouw. Voor een succesvol leven is een ander referentiekader nodig.

Volledige betrokkenheid is het managen van je energie op alle vier niveaus om scherp te blijven, volledige inzet op te kunnen brengen en aandacht, energie en focus te hebben.

 • Om je energieniveau op elk van de gebieden te verbeteren is inzet nodig. Vergelijk het met het trainen van je spieren. Als je altijd binnen je veilige grenzen blijft win je nooit een olympische medaille. Er verandert niets. Groei vraagt om het opzoeken van stress. Dat ongemak duurt niet lang. Je moet er wel even doorheen.
 • Het stellen van een doel helpt je te focussen. Kleine stapjes maken het behalen van je doel realistisch.
 • Afwisselend doe je sprints – fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel- en die wissel je af met rustmomenten. Die heb je nodig voor herstel.
 • Door rituelen in te voeren en je sprints een vaste plek in je leven te geven zorg je ervoor dat ze een gewoonte worden.

 

Time Management Volledige betrokkenheid
Tijd managen Energie managen
Stress voorkomen Stress opzoeken
Het leven als marathon Het leven als een serie sprints
Nietsdoen is tijd verspillen Nietsdoen is productief
Beloning stimuleert prestaties Een doel stimuleert prestaties
Zelfdiscipline is bepalend Rituelen zijn bepalend
De kracht van positief denken De kracht van volledige betrokkenheid op vier niveaus.

De wijze waarop jij als ondernemer met je energie omgaat zal in jouw bedrijf worden nagevolgd. Door een werk- en leefwijze in te voeren waardoor je jouw energie maximaliseert, maximaliseer je direct de collectieve energie in de je bedrijf.

 

Voer voor de vier energieën

 

Fysieke energie

Fysieke energie is de brandstof van het leven. Het bepaalt niet alleen onze alertheid en vitaliteit, maar ook ons vermogen om emoties onder controle te houden, geconcentreerd te blijven, creatief te blijven en doelen na te streven.

 • Gezond, regelmatig en met aandacht eten. Genoeg water drinken.
 • Voldoende kwalitatieve slaap.
 • Intervaltraining is effectiever dan aerobe training (> 20 minuten achter elkaar).

 

Emotionele energie

Om optimaal te presteren moeten we aangename en positieve emoties kunnen ervaren: plezier, uitdaging, avontuur en mogelijkheden.         Ook emotionele ‘spieren’ zoals geduld, empathie en vertrouwen worden sterker door een limiet te overschrijden en daarna te herstellen.

 • Voldoende kwalitatieve tijd met de mensen waar je van houdt.
 • Een goede relatie met je partner.
 • Evenwichtige relaties, zonder pleasen.
 • Goed leiderschap.
 • Negatieve emoties niet wegstoppen maar toelaten.
 • Activiteiten die aangenaam zijn en voldoening geven.
 • Controle over het ego.

 

Mentale energie

Denken kost veel energie. Je bent maximaal mentaal vaardig als het verbruiken en aanvullen van mentale energie in balans is. Door de hersenen continu te prikkelen, beschermen we onszelf tegen aan leeftijd gerelateerde mentale aftakeling.

 • Realistisch denken: Geen wensdenken, niets wegdenken of wegstoppen.
 • Nieuwe dingen leren.
 • Een gebalanceerde planning met regelmatige rustpauzes waarin de hersenen kunnen afdwalen. Hierdoor word je maximaal creatief.
 • Begin je dag met rotklussen.

 

Spirituele energie

Spirituele energie vloeit voort uit diepgewortelde waarden en een doel dat ons eigenbelang overstijgt. Het is de grootste bron van passie, doorzettingsvermogen en commitment en kan zelfs een ernstig tekort aan fysieke energie compenseren.

Het ironische is dat focussen op jezelf veel energie kost en je prestaties juist beperkt.

 • Aandacht voor anderen in evenwicht brengen met zorg voor jezelf.
 • Kennen van je ‘waarom’.
 • In contact zijn met je kern.
 • Tijd besteden aan een doel dat het eigenbelang overstijgt.

 

Wil jij optimaal functioneren, je beter voelen én dat terugzien in de resultaten van je bedrijf? In het programma Persoonlijke Voorwaarden’ maken we dit mogelijk door in drie sessies een leefplanning met je te bouwen.

 

 

Bron: Altijd scherp, Jim Loehr Tony Schwartz, Amsterdam 2017

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen