Tekort aan personeel als excuus

Jan Frens
9 mei 2024 in Organisatie, Personeel, Strategie - Leestijd 1,5 minuut

 

Sommige ondernemers raken niet uitgepraat over een schrijnend tekort aan personeel. Andere groeien zonder problemen met hun bedrijf de pan uit. Is dat een kwestie van geluk, of doen ze iets bijzonders waardoor ze niets te klagen hebben?

Angst voor succes

Groei van je bedrijf kan ‘vervelende’ consequenties hebben: misschien moet je een groter pand betrekken, krijg je minder tijd voor je gezin, moet je extra werkkapitaal aantrekken of nieuwe, onbekende paden betreden.

Dat is angst voor succes en dat kan zich vertalen in allerlei excuses. Zoals ‘tekort aan personeel’ een excuus is. Want historisch gezien was er nooit zo’n groot arbeidspotentieel. Die mensen willen alleen niet bij jou werken.

 

Er moet iets veranderen

Wat er van jou wordt verwacht is dat je je bedrijf zo positioneert dat mensen die nu ergens anders werken graag naar jou toe komen.

Dat betekent dat je bereid moet zijn te investeren in medewerkers: om ze aan te trekken, in salaris, maar ook op het gebied van opleiding, training en een positieve werkcultuur.

Maar je hebt meer nodig. Een strategie: het plan voor de komende drie jaar waardoor je uitvoering geeft aan je visie.

Dat stuk personeelsbeleid is daar onderdeel van, maar een strategisch plan gaat verder. Dat omvat alle bedrijfsaspecten, van sales tot productie, van innovatie tot cultuur, van management tot overlegstructuren.

Met zo’n plan heb jij een stuk in handen waardoor je op beheerste wijze kunt groeien en je je angst voor succes kunt overwinnen.

En met zo’n plan wordt je bedrijf voor bestaande en nieuwe medewerkers aantrekkelijk:

Richting en doel

Een strategie geeft medewerkers helder begrip van de doelen die het bedrijf wil bereiken en de manier waarop dat gaat gebeuren. Zij kunnen vervolgens hun eigen werkzaamheden en doelstellingen daarop afstemmen.

Motivatie en betrokkenheid

Wanneer medewerkers begrijpen hoe hun werk bijdraagt aan de bredere doelstellingen van het bedrijf, voelen ze zich meer betrokken en gemotiveerd.

Zekerheid en stabiliteit

Een strategie biedt een gevoel van stabiliteit en zekerheid. Medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt en wat ze kunnen verwachten van de toekomst van het bedrijf.

 

 

Weten wat er moet gebeuren,

neemt de angst weg

 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Organisatie, Personeel, Strategie

Gerelateerde artikelen