Stupiditeit bij slimme mensen

Jan Frens
2 mei 2024 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1 minuut

 

Mensen die geen recept kunnen volgen of structureel fouten maken bij eenvoudige taken: Dat is een gebrek aan verwerkingscapaciteit.

Maar intelligente mensen die denken dat er microchips in vaccins zitten of geloven dat de aarde plat is? Dat is iets heel anders.

Dat is stupiditeit.

Stupiditeit is specifiek

Stupiditeit ontstaat doordat we onder invloed van een negatieve eigenschap zoals hebzucht, ijdelheid of koppigheid ons intellect onbewust ‘opsluiten’.

Dat doen we dan wel heel specifiek: mensen zijn dus stupide op het ene gebied en gewoon heel inzichtelijk op het andere.

Stupiditeit is dus perfect verenigbaar met intelligentie.

 

Stupiditeit is aanstekelijk

Stupiditeit groeit in groepsverband, in families en gemeenschappen, waar we nu eenmaal een drang hebben naar consensus en uniformiteit.

Maar ook als iemand zijn stupiditeit de (social) media in slingert resoneert dat bij andere mensen, met hoe zij de wereld zien: als onrechtvaardig, onveilig of oneerlijk.

 

Dat kan zelfs tot massavorming leiden.

Want als iedereen om je heen steeds maar blijft zeggen dat de aarde plat is, kan het uiteindelijk lijken alsof dat waar is. Ongeacht hoe slim je bent.

 

Stupiditeit is hardnekkig

Om van stupiditeit te genezen is het nodig dat je op een nieuwe manier naar jezelf en de wereld gaat kijken. Dat op zich is al niet makkelijk.

Als stupiditeit zich heeft verspreid in een groep is het nog lastiger. Dan moeten nieuwe concepten worden geïntroduceerd die de oude vervangen.

 

 

Twee dingen zijn oneindig, het universum, en menselijke stupiditeit. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker.

Albert Einstein


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen