Kill your darlings

Jan Frens
14 maart 2024 in Organisatie, Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1 minuut

 

Kill your darlings is een advies voor schrijvers. In hun geval om favoriete stukken te schrappen, hoe goed geschreven dan ook, eenvoudig omdat ze niet goed passen in het geheel.

 

Dat kan ook voor jou als ondernemer gelden. Want wat doe jij zoal vol enthousiasme, wat niet ten goede komt aan het bedrijfsbelang?

 

  • Principiële vasthoudendheid?

Als je doorslaat en vasthoudt aan een mening, gedrag of bijvoorbeeld een werkwijze die niet langer helpend is, slaat vasthoudendheid om in rigiditeit. Je ziet niet dat veranderende omstandigheden een nieuwe manier van kijken en handelen van je vragen.

  • Favoritisme?

Heb jij een favoriet in je productaanbod dat niet zo best loopt? Een project wat je zo graag wilt zien slagen dat je eraan vasthoudt? Een weeffout in je bedrijf waar je mee bent vergroeid? Het zijn voorbeelden hoe persoonlijke voorkeur of emotionele gehechtheid  je zakelijke oordeel kunnen vertroebelen.

  • Bijzondere toewijding?

Maak jij lange dagen? Dat is contraproductief: de kans op fouten neemt toe, door vermoeidheid wordt je oordeel vertroebeld waardoor je slechtere besluiten neemt, je gezondheid en je gezinsleven leiden eronder, er is geen voedingsbodem voor creativiteit en innovatie omdat daar rust voor nodig is.

  • Onwankelbare trouw?

Als je medewerkers die al lang aan je bedrijf verbonden zijn maar niet optimaal presteren, hoe dan ook wilt behouden, laat je loyaliteit voor professionaliteit gaan. Dat gaat ten koste gaat van bedrijfsprestaties.

  • Nergens te beroerd voor zijn?

Delegeer je genoeg, of doe jij al die dingen zelf die jij beter kunt dan anderen. Dat staat persoonlijke ontwikkeling en groei van je bedrijf in de weg.

 

 

Sometimes you must destroy what you like

to get what you love

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Organisatie, Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen