Neem de rubberen tijd

Jan Frens
24 maart 2017 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 2 minuten

rubberen tijd

In de drukte is je dag voorbijgevlogen. Je innovatieve plannen moesten ‘even’ wachten en nu is er weer een kwartaal voorbij. Maar het wachten op het verlossende telefoontje met een bevestiging van een grote order duurt een eeuwigheid.

De tijd is van rubber. De beleving van tijd is subjectief en situationeel bepaald.

Verloren tijd wordt nooit teruggevonden

Beïnvloed de tijd

Omdat je invloed kunt uitoefenen op jezelf en je omstandigheden, kun je ook je tijdsbeleving beïnvloeden. Dat gaat niet zozeer over efficiënt gebruik maken van je tijd, maar over meer plezier beleven aan de tijd die je tot je beschikking hebt:

 

 1. Stel geen deadlines

  Een project met een deadline verloopt over het algemeen in het begin rustig. Gaandeweg ontstaan er problemen die de doorlooptijd van het project in gevaar brengen. Aan het eind hijgt er een deadline in je nek en vraag je je af waar de tijd is gebleven.Onder invloed van een naderende deadline kom je terecht in een hyperfocus. Je krijgt in korte tijd veel werk verzet, maar de schaarste waar je je in bevindt heeft nadelige gevolgen voor al die dingen die niets met het project te maken hebben.

  Geen deadlines stellen, of ze in iedere geval niet communiceren, helpt je om de kwaliteit van je werk te garanderen. Je wordt niet langer opgejaagd door de tijd. Aan je inzet zal het niet liggen, hoogstens lever je korte tijd later op.

 2. Bekijk het vanuit een ander perspectief

  Maak je je zorgen over de weekomzet? Ben je aan het wachten op de bevestiging van een order?Wanneer je je vraagstukken bekijkt vanuit een ander tijdsperspectief krijg je rust en voel je je beter. Want wat is één weekomzet waard in jouw langetermijnstrategie? En is het vallen van die ene order van levensbelang of kun je in de komende maanden gewoon aan vervangende orders te werken?

 3. Prik een datum

  Voor strategisch belangrijke zaken die níet urgent zijn prik je een datum. Door de datum duidelijk te markeren (in je agenda of bijvoorbeeld op iedere MT Meeting) word je herinnerd aan het belang en dat voorkomt (verder) afstel.

 4. Voer regie over je tijd

  Door structureel je tijd in te plannen, doe je alleen die dingen die je wilt doen. Voor zaken die op je pad komen en die niet zijn ingepland maak je ofwel bewust tijd, of je wijst ze af. Zo voorkom je dat je aan het eind van de dag van alles hebt gedaan behalve datgene wat je had moeten doen.

 

Het leven is niet kort, het is de tijd die zo vlug voorbijgaat

 

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen