Overname, een emotioneel mijnenveld

Jan Frens
10 maart 2017 in Strategie - Leestijd 1,5 minuut

overnameeenemotioneelmijnenveld

Het is een enerverend proces, ongeacht of het een bedrijfsopvolging, de verkoop van je bedrijf of een gedeeltelijke aandelenoverdracht is. Want je moet simultaan schaken op vijf borden:

  • Commercieel
  • Financieel
  • Juridisch
  • Fiscaal
  • Emotioneel

De eerste vier aspecten komen in zo’n proces vanzelf op tafel en er zijn legio adviseurs die je hierbij kunnen assisteren. Het emotionele aspect kan echter jouw plannen maken of breken.

 

Bij wisselende aandelenverhoudingen begeef je je op een emotioneel mijnenveld

De impact van emoties wordt onderschat

Hoewel een specialist in een overnametraject aan het emotionele aspect ruimte biedt, toch krijgt het vaak niet de aandacht die het verdient. Jouw emoties kleuren vanaf de eerste verkenning je reacties. Wordt dat onderschat, dan struikel je in een later stadium over een fiscaal, juridisch of economisch punt.

Dat gebeurt niet als je vooraf schadelijke sentimenten wegneemt en binding tussen de partijen creëert. Dat moet je blijven doen gedurende de onderhandelingen, want emoties zullen continu opspelen. En dat is het geval ongeacht of de aandelenoverdracht zich afspeelt in een familiebedrijf, tussen zakenpartners of relatieve vreemden.

De ander is nooit zo emotioneel als jij

In een proces dat zakelijk van aard is maar emotioneel zwaar beladen ontstaan vanzelf allerlei misverstanden over ‘de ander’. Een koper van aandelen denkt dat de verkoper niet gehinderd wordt door emoties, want ‘die is alleen maar slim aan het doen’. De verkoper beticht de koper van hetzelfde, want die is een ‘koele kikker die alleen maar een goede deal wil’.

Je hebt een blinde vlek voor wat er bij de ander speelt; je eigen emoties heb je niet onder controle. Het is het recept voor een diepe wond die nog lang na-ettert.

Regie over emoties

Als je een emotioneel mijnenveld wilt voorkomen, laat je de regie over een overnameproces voeren door een vertrouwenspersoon die in staat is beide partijen in emotioneel opzicht te begeleiden. Deze laat specialisten op juridisch, fiscaal en economisch opzicht aanschuiven als dat aan de orde is.

Dat leidt tot een overeenkomst die niet gepaard gaat met een verwoeste relatie en die beide partijen met een goed gevoel achterlaat.

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Strategie

Gerelateerde artikelen