Nieuwsdetox

Louise Knegtel
8 mei 2019 in Creativiteit, Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1.5 minuut

Nieuwsdetox

 

Door veel nieuws te lezen, luisteren en te kijken vervormt je beeld van de werkelijkheid.

 

Je bent angstiger, minder tolerant, je schat risico’s verkeerd in, je bent negatief gestemd en ervaart de toestand in de wereld als noodlottig en onontkoombaar.

 

Griezelverhalen

We zijn als mens gevoelig voor verhalen en verhalenvertellers. Als je naar een verhaal luistert, synchroniseren je hersenen zich met die van de verteller. Als de verteller zijn verhaal ook nog eens overtuigend brengt en je aandacht goed weet te grijpen, voel je je nóg sterker verbonden.

 

Dat gebeurt bij het consumeren van nieuws. Daarin worden continu verhalen gebracht die schreeuwen om je aandacht. Ziekte, terreur, moord en doodslag lijken hierdoor heel dichtbij en heel persoonlijk, en dat maakt angstig.

 

En hoe vaker je een verhaal hoort, des te angstiger je wordt. Want onwillekeurig ga je de kans dat zoiets jou kan overkomen hoger inschatten. Dat je zelf praktisch honderd procent van je tijd in veiligheid en gezondheid verkeert, dat registreren je hersenen niet.

 

Zonder nieuws kun je niet meepraten

Als je je nieuwsinname sterk vermindert ben je inderdaad niet meer direct op de hoogte van het laatste nieuws. Veel gebeurtenissen gaan helemaal langs je heen en je kunt niet lekker meepraten over dat wat wordt herkauwd op nieuwssites en social media.

 

De vraag is of jij iemand wilt zijn die reproduceert wat door de media is voorgeschoteld. Of ben je liever een originele denker, met een weloverwogen, genuanceerde en op feiten gebaseerde mening?

 

In dat geval ga je aan een nieuwsdetox en leer je omgaan met saaie kost.

 

Saaie kost

Achtergrondartikelen, boeken of documentaires schreeuwen niet om je aandacht. Ze vragen gerichte aandacht en veel meer van je tijd. Waarschijnlijk heb je daar nu geen zin in. Misschien lukt het je zelfs niet eens (meer) om een boek te lezen.

 

Kies je toch voor diepgang? Begin dan met een kleine stap die je geen moeite kost. Op basis daarvan kun je je detox uitbreiden.

 

 

Bron: Margriet Sitskoorn (2019). HersenHack. Amsterdam: Prometheus.

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Creativiteit, Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen