Je zenuwen de baas

Jan Frens
20 januari 2022 in Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1 minuut

 
 
Klotsende oksels en knikkende knieën.
 
Hoe kan het dat sommige mensen zich schijnbaar moeiteloos door belangrijke gebeurtenissen heen bewegen, terwijl jij staat te stuiteren van de zenuwen? Ze hebben niet minder belang bij de uitkomst dan jij. En ze beschikken ook niet over uitzonderlijke gaven.
 
Ze lijken zichzelf onder controle te hebben, maar wat ze in feite doen is hun aandacht verleggen.

De aandacht verleggen

Als je het moment nadert dat je het podium op moet of zult aanschuiven voor een belangrijk gesprek, voel je de zenuwen opspelen. Je hart gaat sneller kloppen. Je voelt tintelingen en je maag speelt op. Je zweet. Kortom, je bent je er heftig van bewust dat er een belangrijk event staat te gebeuren.
 
En hoe meer aandacht je geeft aan allerlei alarmerende signalen, des te heviger ze worden.
 
Om rustig te worden moet je je aandacht naar buiten verleggen. Naar de bron van jouw zenuwen. Naar de mensen die jou angst inboezemen, en wel op zo’n manier dat je eigen interne storm naar de achtergrond verdwijnt. Door een gastheer te zijn.

De ultieme gastheer

Een gastheer heeft tot doel zijn gasten een onvergetelijke tijd te bezorgen. Dat doet hij door op hun behoeftes in te spelen:
 

  •  Hij ontvangt ze bij de deur, begroet ze hartelijk en zorgt voor een warm onthaal.
  • Hij vraagt ze naar hun reis, wat ze willen drinken, hoe het met hen gaat. Door interesse te tonen voelen ze zich fijn bij hem.
  • Hij luistert goed naar wat zijn gasten hem vertellen, want dat is de ultieme vorm van aandacht krijgen. Er wordt een band gesmeed.

 
De gastheer richt zich volledig op zijn gasten. Zijn onzekerheid krijgt geen podium, want aandacht kan maar één kant tegelijk op gaan.
 
 
Zo kun jij je, voorafgaand aan een belangrijk event, afvragen wat de belangrijkste behoefte is van jouw gasten. Je kunt bij de ingang van een zaal gaan staan om de toehoorders van een presentatie te verwelkomen. In een belangrijk gesprek kun je je gesprekspartners vragen stellen, én goed luisteren naar wat ze zeggen.
 
 
Als gevolg daarvan verdwijnt spanning naar de achtergrond. Jouw gesprekspartners voelen zich prettig, en jij bent van stresskip, via gastheer, een rolmodel geworden.
 
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen