Je mobiel maakt je dommer

Jan Frens
29 maart 2023 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 0,5 minuut

 
 
Dat onze aandachtsspanne steeds korter wordt is geen nieuws. En dat een smartphone je continu afleidt weet je ook.
 
Maar dat je mobiel je dommer maakt?
 
Onderzoek toont aan dat door de aanwezigheid van je smartphone, zelfs als alle piepjes uit staan en je dus niet rechtstreeks wordt afgeleid, je verstandelijke vermogens verminderen. Je probleemoplossend vermogen neemt af. En hoe groter de afhankelijkheid van je smartphone, des te meer je lijdt onder de aanwezigheid ervan.
 
Dat is een goede reden om je smartphonegebruik weer eens onder de loep te nemen. En wil jij vervolgens je afhankelijkheid daarvan verminderen en je probleemoplossend vermogen maximaliseren, dan kan dat op twee manieren:
 

  • Geleidelijk

Grijpen naar je telefoon of tablet doe je automatisch. Wat je jezelf kunt aanleren is jezelf tijdens of na het gebruik ervan de vraag te stellen wat je smartphonegebruik je uiteindelijk heeft opgeleverd. ‘Was het het waard?’ Vervolgens kun je jezelf trainen om die vraag voorafgaand aan het openen van jouw favoriete app te stellen. ‘Zal dit het waard zijn?’
 

  • Cold turkey

Je kunt je afhankelijkheid ook verminderen door structureel periodes je smartphone ‘weg te doen’. En wel radicaal. Schaf daarvoor een niet doorzichtige Lockbox aan. Op de zwaarste stand kun je dan gedurende een door jou zelf in te stellen periode niet meer bij je mobiel. Onmogelijk. Natuurlijk moet je wel eerst alle geluid uitzetten, want geluiddicht is zo’n box niet.
 
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen