Gevoel of intuïtie?

Jan Frens
10 januari 2020 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1 minuut

 

Je hoort mensen wel eens trots zeggen dat ze op hun onderbuik beslissen. Als kwaliteit of als redmiddel om uit een dilemma te komen.

 

Maar je onderbuik is geen goede raadgever. Want dat gevoel wordt gevoed door emoties en die zijn vaak gedreven door angst of hebzucht. Ook het rationele denken is beperkt en niet altijd een betrouwbare radar. Onze denkcapaciteit is maar beperkt en kan geen complexe besluitvorming aan. Je intuïtie, dat je herkent als het stemmetje in je achterhoofd, kan dat wel.

 

Het verstand biedt je vele mogelijkheden tegelijk. Intuïtie kiest daaruit de beste.

 

Op intuïtie neem je de beste beslissingen

Je intuïtie is een raadgever die op de achtergrond actief is. Het is vele malen intelligenter dan het rationele denken en kan veel complexe factoren tegelijkertijd aan. Maar juist in complexe situaties waarin je onvoldoende rust ervaart en je onder druk staat om een beslissing te nemen, geef je je intuïtie vaak geen kans.

 

Als je je emoties laat spreken en direct reageert heb je daar wellicht even een goed gevoel over, maar het probleem heb je verschoven.

 

Sta je voor een lastige beslissing, voel je je onder druk staan en overmand door je gevoel, neem dan liever géén besluit. Daardoor haal je de druk van jezelf af en kun je je kritische denken op het probleem loslaten. Of je luistert naar je intuïtie.

 

Dat is misschien niet zo stoer. Je kunt denken dat je omgeving het beter waardeert als je wel direct reageert. Maar je bent geen leider om met de stroom mee te zwemmen, wel om wijze keuzes te maken.

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen