Geen plezier zonder pijn

Jan Frens
4 augustus 2022 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 0.5 minuut

 
Het onvermijdelijke tweede glas wijn, de volgende aflevering van een serie die staat te dringen en je pakt voor de zoveelste keer je smartphone op om, ja waarvoor eigenlijk?
 
Die drang om meer te consumeren komt vreemd genoeg door ‘pijn’.
 
Dopamine stuurt op beloning, plezierige en aangename ervaringen. Maar de afgifte daarvan in onze hersenen is niet zonder gevolgen. Het lichaam zoekt namelijk altijd naar evenwicht (homeostasis).
 
Zo zorgt jouw lichaam voor een constante kerntemperatuur van ongeveer 37 graden. Koude rillingen of zweten zijn uitingsvormen van een lichaam dat die temperatuur wil handhaven. Zo wordt een teveel aan plezierige dopamine wordt ook gevolgd door een tegenreactie. Door pijn.
 
Die pijn uit zich in onrust, ongemakkelijkheid, chagrijn of een kort lontje. Die wil jij vervolgens wegpoetsen. Door, inderdaad, verder te gaan met kijken, eten, drinken of swipen.
 
Merk jij dat dergelijke kleine verslavingen je leven zijn binnengedrongen, overweeg dan een tijdelijke detox. Kijk eens wat een Netflixloze paar weken met je doet of hoe het voelt om een na de maaltijd géén dessert te eten.
 
Je zou je er zomaar beter bij kunnen voelen.
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen