Economie is geen wetenschap

Jan Frens
29 april 2020 in Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1.5 minuut

 

“De motoren van de eurozone zakken weg in een diepe recessie.”

“De economische gevolgen van corona: het wordt erg of erger.”

“Coronacrisis zal leiden tot meer welvaart en vernieuwing.”

 

Economen hebben het druk de laatste tijd. In de media worden hun uitspraken breed uitgemeten. De stemming in het bedrijfsleven en onder consumenten wordt erdoor bepaald. En dat is jammer, want de wereld werkt niet uitsluitend volgens economische wetmatigheden.

 

Het mensbeeld van een econoom

Een econoom bestudeert de manier waarop we productie en consumptie van goederen en diensten vormgeven. Daarbij speelt geld als ruilmiddel een centrale rol. En hoewel economie dus gedrag bestudeert, beperkt ze zich tot rationele beslissingen.

 

Maar de mens is niet rationeel. We werken niet alleen voor geld. Ons gedrag wordt niet uitsluitend bepaald door de berekening van kosten en baten. Altruïsme is iets anders dan rationeel zijn in vrijgevigheid. Het is elkaar behulpzaam zijn zonder dat daar eigenbelang bij speelt. De mens is onvoorspelbaar en we maken onlogische keuzes.

 

Natuurwetten in de economie

Gelden er dan natuurwetten op ons gedrag? Is de concurrentiestrijd tussen bedrijven of de strijd van medewerkers om een betere positie niet de strijd waar het recht van de sterkste geldt?

 

Nee, want dat zou betekenen dat we een minder bedeelde nieuwkomer in ons land, waar alle bezittingen al zijn verdeeld, niet zouden helpen.

 

Slecht nieuws

Als economen roepen dat we in een recessie komen, levert dat bij jou stress op. Want slecht nieuws blijft lang hangen en in een wereld waarin geld centraal staat wil je afhankelijkheid van anderen vermijden. Dat de voorspellingen van economen vaker niet dan wel uitkomen maakt niet uit. De econoom krijgt een podium.

Economie maakt ons bang. Maar kijk om je heen.

 

Als je om je heen kijkt zie je mensen die consumeren, en die meer willen dan dat. Jij ziet mogelijkheden en kunt daarop inspelen.

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen