Ben jij een te softe leider?

Jan Frens
9 februari 2022 in Leiderschap, Organisatie, Personeel - Leestijd 1 minuut

 
 
Het overgrote deel van de ondernemers is een slechte manager. Je bent loyaal. Je houdt niet van structuren en systemen, en je verwacht van mensen dat ze hun eigen inzet regelen. Doe daarbij onze poldercultuur en het fenomeen dat medewerkers van nu geïnspireerd moeten worden, zoals met een game room of bijzondere bedrijfsfeestjes, en je bent zomaar te soft.
 
Een te zachte leider stuurt onvoldoende op productiviteit en efficiency en haalt daardoor geen optimaal resultaat.
 
 
De symptomen van te soft leiderschap zijn:
 

  Vergaderingen duren te lang

  Iedereen doet zijn zegje. Jij wordt overstemd. Je gebruikt je autoriteit niet om leiding te geven aan de vergadering, hanteert geen agenda en zorgt er niet voor dat er besluiten worden genomen.

   

  Je hebt niet goed presterende medewerker

  Je bent loyaal en ontslaat niet graag mensen. Bovendien ben je bang voor de financiële consequenties als je dat wel doet. Je realiseert je niet dat een slecht presterende medewerker ook anderen dan jou een doorn in het oog is en daardoor het algehele functioneren beïnvloedt.

   

  Er treden steeds dezelfde fouten op

  Als je denkt dat mensen zelf hun inzet regelen en jij daarom mensen niet duidelijk maakt dat een fout consequenties heeft, is er geen noodzaak deze in het vervolg te voorkomen.

   

  Er wordt niet gegroeid

  Voor medewerkers met weinig ambitie, en dat is al gauw de meerderheid, is er geen noodzaak te leren als ze dat niet wordt opgelegd. Medewerkers met ambitie vinden een bedrijf dat geen groeipotentieel heeft niet interessant en vertrekken. Jij blijft zitten met een medewerkersbestand dat de groei van je bedrijf niet makkelijker maakt.

   

 
Herkenbaar? Idealiter neem je een manager aan. Managen zit nu eenmaal niet in jouw ondernemers-DNA. Realiseer je dat als je je het salaris nu niet kunt veroorloven, een goede manager zijn salaris zelf terugverdient.
 
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Leiderschap, Organisatie, Personeel

Gerelateerde artikelen