Waar sta jij met je bedrijf?

Jan Frens
14 oktober 2016 in Organisatie, Strategie - Leestijd 3 minuten

SBen je al jaren ondernemer en wordt het ondernemen min of meer een sleur? Loop je na een stormachtige start tegen allerlei organisatorische uitdagingen aan? Of gaat het jou al jaren gewoon supergoed?

Ongeacht hoe het jou vergaat, in het 7 fasenmodel van Les McKeown zul jij je bedrijf herkennen.

De weg naar succes is geplaveid met uitdagingen

Het model geeft de levensfasen van ieder bedrijf weer waarin twee of meer personen werken. Geen van deze fasen sla je over, alhoewel ze in duur en hevigheid kunnen variëren. Wel kun je heen en terug in het model. Het is dus geen eenrichtingsverkeer richting het einde.

 

De 7 fasen

3

Iedere fase kent zijn eigen kenmerken en eigen uitdagingen:

Fase 1 – Early struggle

In de Early Struggle strijd je om je bestaansrecht. Je moet omzet zien te realiseren en pakt iedere kans met beide handen aan. Je bent veerkrachtig en als bevlogen oprichter vertegenwoordig je waar het bedrijf voor staat.

 

Fase 2 – Fun

Als de omzet begint te lopen wordt het leuk. De mensen om je heen zijn net zo enthousiast als jij. Iedereen werkt hard en deelt je bevlogenheid.

 

Fase 3 – Whitewater

Het gaat je goed en je breidt uit in producten, diensten en mensen. Daarmee groeit de complexiteit van je bedrijf. Die complexiteit brengt je in een nieuwe fase. Je bent niet langer in staat een constante kwaliteit te leveren. Je maakt fouten. En er doen zich voor het eerst conflicten voor. Zowel de klant als je bankrekening lijden daaronder.

Op dat moment moet je gaan investeren in het vastleggen van processen, je moet op alle niveaus systemen implementeren. Alleen dan maak je je bedrijf klaar voor de ultieme succesfase.

 

Fase 4 – Predictable success

Als er een evenwicht is bereikt tussen de bevlogenheid van de oprichter, de kracht van de doeners en methodische structuur, is er een basis voor Predictable Success.

In die successtand kun je eindeloos blijven hangen. Terugvallen naar Whitewater kan ook, als er zodanig groei plaatsvindt dat de balans verstoord raakt. En als er een te grote focus op structuur en systemen komt te liggen kan het bedrijf ook op de loopband (treadmill) terechtkomen.

 

Fase 5 – Treadmill

Als het invoeren van allerlei systemen en procedures eerder zo goed heeft geholpen, is het verleidelijk daar nóg maar eens op in te zetten. Dat leidt tot een waterhoofd.

Of de oprichter trekt zich terug uit het bedrijf en met hem of haar verdwijnt de visie en het vermogen om te innoveren.

De balans tussen bevlogenheid, doeners en methodische structuur raakt verstoord. Herstel van de balans maakt dat je met je bedrijf terugkeert in Predictable Success. Doe je dat niet dan zak je af naar The Big Rut.

 

Fase 6 – The Big rut

Je bedrijf komt in de sleurzone. Alles blijft bij het oude. Er gebeurt niets spannend of nieuws.
Wanneer je blijvend niets doet om de balans te herstellen, zullen goede mensen je bedrijf verlaten. Die werken niet graag voor een bedrijf met een waterhoofd van procedures of voor een bedrijf zonder visie.
Dat kun je best wel even volhouden, maar het einde volgt onherroepelijk.

 

Fase 7 – Death rattle

Het geluid van de dood; van faillissement of bedrijfsbeëindiging. Zo kwamen Kodak en V&D aan hun einde, en vele andere grote en kleine bedrijven.

Het goede nieuws is dat de dood door ingrijpen van jou als ondernemer is te voorkomen. Met lastige fasen kun je, met hulp van buitenaf, leren omgaan. Aan jou de uitdaging om in Predictable Success terecht te komen, en te blijven.


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Organisatie, Strategie

Gerelateerde artikelen