No news today

Jan Frens
23 juni 2021 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1 minuut

 
 
Tijdens corona zijn we bijna 30 procent meer nieuws gaan kijken. Maar ga je, nu alles weer langzamerhand richting ‘normaal’ gaat, ook weer minder nieuws kijken?
 
Dat zou je wel moeten doen. Want nieuws doet je geen goed. Wat het met je brein doet leggen we hieronder uit.

 

Je wordt dommer

 
Nieuws absorbeer je voornamelijk door het te scannen. Daar passen je hersenen zich op aan. Ze worden goed in het vluchtig lezen, snel naar iets anders te schakelen en in oppervlakkig leren. Het is je misschien opgevallen dat je niet meer in staat bent een boek te lezen. Over iets doordenken wordt lastig; je wordt dommer.

Je wordt ongezonder

 
Goed nieuws is geen nieuws. Onze hersenen hebben, zo zijn ze evolutionair gevormd, voornamelijk aandacht voor slecht nieuws. Ons lichaam is er ook evolutionair op ingericht om op slecht nieuws een sterke reactie te vertonen. Het komt twee keer zo hard binnen als goed nieuws en levert een stressreactie op en structurele stress ervaren is ongezond.
 
Omdat je iedere keer dat je een nieuwswebsite opent ook een dopamineshot krijgt, is het afkicken van nieuws lastig. Idealiter kick je dan ook cold turkey af.
 
Daardoor raak je niet afgesloten van de wereld. Belangrijk nieuws bereikt je toch wel. Tegelijkertijd heb jij de tijd om je aandacht te richten op kwaliteitsjournalistiek. Of je leest een boek.
 
 
Daar word je slimmer van, en je verkrijgt autoriteit.
 
 
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen