Makkelijker besluiten nemen

Jan Frens
25 augustus 2017 in Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 3 minuten

Makkelijker besluiten nemen

Je wordt in je ondernemerschap met onnoemlijk veel besluiten geconfronteerd. Vaak gaan die gepaard met een gevoel van tegenstrijdigheid. Zoals hier:

 

  1. ‘Ga ik terug naar kantoor of blijf ik thuis en ben ik de goede vader die ik graag wil zijn?’
  1. ‘Houd ik deze dure maar capabele medewerker aan of ontsla ik hem zodat ik meer winst kan maken?’

 

Wat dit soort situaties met elkaar gemeen hebben is dat je een verlangen naar iets in de toekomst (meer winst, een betere vader zijn), de competitie laat aangaan met het verlangen je huidige situatie in stand te houden (een sociaal/goed ondernemer zijn).

Dat zijn botsende verlangens. De toekomst concurreert met het heden.

 

Je verlangen naar iets in de toekomst komt voort uit de ontkenning van wat nu is. Je wilt groter, rijker of leuker zijn dan dat je bent.

Ons vermogen om zowel in het verleden als in de toekomst te denken ligt hieraan ten grondslag. En dat tezamen met ons onvermogen om uitsluitend waar te nemen wat nu is.

Dit wetende, kun je proberen een tegenstrijdig gevoel te laten oplossen als die zich voordoet. Daarvoor is het nodig om je situatie zonder vooringenomenheid waar te nemen. Zonder in de toekomst te kijken, zonder het verleden te laten meespelen en zonder vooroordelen. Dan wordt duidelijk wat je te doen staat:

 

  1. Er doet zich nú een situatie op kantoor voor die je aandacht opeist. Als goed ondernemer los je die situatie op. Het verlangen een goede vader te zijn heeft daar niets mee te maken.
  2. Je bent tevreden met je medewerker, en die betaal je goed. Je ergernis daarover staat los van de wens om meer winst te maken.

 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen