Is transparant ook kwetsbaar?

Jan Frens
22 september 2018 in Leiderschap, Organisatie, Personeel - Leestijd 1,5 minuut

Is transparant ook kwetsbaar

Transparant en kwetsbaar zijn modewoorden en ze worden vaak ook nog in één zin gebruikt. Als synoniemen, en dat is niet terecht.

Transparantie

Transparantie gaat over hoeveel je van je jezelf of je bedrijf laat zien. Op internet wordt verwacht dat duidelijk is waar je voor staat, dat je glasheldere productinformatie verschaft en je producten van een prijskaartje voorziet.

 

Transparantie is dan wel een modewoord, maar het verschijnsel niet. Dat wordt zo gewoon dat er straks geen woord meer voor nodig is.

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid is een managementtrend. Het houdt verband met  ‘authentiek leiderschap’ en de sentimentalisering van onze samenleving.

 

Kwetsbaar ben je als je geraakt kunt worden. Het betekent dat je je zwaktes laat zien. Dat kán tot betere relaties leiden met medewerkers.

 

Van transparantie word je beter. Of het voor jou of je bedrijf tot verbetering leidt als je open bent over je zwaktes, is maar de vraag.

 

Als ondernemer draag je verantwoordelijkheid voor de continuïteit van je bedrijf.

 

Als je je richting een klant transparant opstelt, doe je dat gecalculeerd. Je geeft geen informatie die verkeerd kan vallen, verkeerd begrepen kan worden of misbruikt kan worden. Je kwetsbaar opstellen doe je niet.

 

Wie sterk is toont zich zwak, wie zwak is toont zich sterk

 

Als je je al kwetsbaar opstelt naar personeel, dan ben je waarschijnlijk een sterk leider die zich het risico kan permitteren. Want je zet zomaar een deur open naar ongewenst gedrag en mogelijke chaos in je bedrijf.

 

Daar zit niemand op te wachten. Jij niet, je personeel niet, je klant niet.

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Leiderschap, Organisatie, Personeel

Gerelateerde artikelen