Hond kopen?

Jan Frens
24 februari 2017 in Strategie - Leestijd 1,5 minuut

hond kopen

Een cadeau dat je in de schoot wordt geworpen. Een onverwacht voordeel dat is te behalen. Een gelegenheid te mooi om voorbij te laten gaan. We zijn gek op buitenkansjes, koopjes en cadeautjes.

En daar is niets mis mee zolang het de korting op het printpapier betreft. Maar als het buitenkansje een relatie heeft met de strategie van je bedrijf kan het goed fout gaan. Je koopt privé toch ook geen hond als je een pak hondenbrokken vindt?

Foute buitenkansjes

Onverwachte voordeeltjes die kunnen inbreken op de strategie van je bedrijf zijn bijvoorbeeld:

  • Er wordt een bedrijf te koop aangeboden dat producten levert waardoor jouw inkoopkosten sterk zullen dalen.

Dat is goed voor je winst, maar met de acquisitie van een bedrijf haal je je een berg werk en een mogelijke berg problemen op de hals.

  • Een medewerker van jouw concurrent met een vakgebied waar jij weinig van weet of in doet, biedt zich aan.

Je loopt het risico een verkeerd product te introduceren of de verkeerde markt te benaderen.

  • Jouw samenwerkingspartner voerde een slechte onderhandelingsstrategie en kan zichzelf met jullie overeenkomst op termijn in de vingers snijden.

Het is fijn als je veel voordeel weet te behalen uit een samenwerking, maar als het uiteindelijk leidt tot het faillissement van de ander, kan dat jou schaden.

  • Je kunt last minute voor weinig deelnemen aan een beurs of je wordt uitgenodigd een toespraak te houden op een congres.

Dat lijkt op een gelegenheid om gemakkelijk aan nieuwe klanten te komen. Maar een goede beurs valt of staat met een goede voorbereiding en afhandeling; heb jij die tijd? En heb je tijd om een hele presentatie voor te bereiden? En kun je überhaupt wel presenteren?

Buitenkansjes voorbij laten gaan

Voorkom problemen door zakelijke buitenkansjes altijd met een strategische bril op te bekijken. Zo voorkom je versnippering van je aandacht.

Want hoe aantrekkelijk het ook kan lijken, een buitenkans leidt niet gegarandeerd tot meer winst.


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Strategie

Gerelateerde artikelen