Het wat en hoe van besluitvorming

Jan Frens
28 april 2021 in Leiderschap, Organisatie, Personeel - Leestijd 1 minuut

 
 
Als je bedrijf groeit en jij niet meer voor iedereen het directe aanspreekpunt bent of wilt zijn, vorm je een groep mensen om je heen die taken van je wegneemt. Een managementteam.
 

Dat wil niet zeggen dat je dan ook automatisch volop gebruik maakt van de capaciteiten van die managers. Je bent gewend snel beslissingen te nemen en voor je het weet heb je het gras voor de voeten van je MT compleet weggemaaid.
 

Tegelijkertijd wordt je bedrijf complexer en heb je niet overal meer directe bemoeienis mee. Je hebt de gezamenlijke kennis en denkkracht nodig van de mensen om je heen.
 

Voor de besluitvorming is dan een nieuwe manier van werken nodig. Als iemand in een MT-vergadering een probleem op tafel legt, is de kortste weg naar een oplossing zelden de juiste. Als dat het geval was geweest was het niet in de vergadering gebracht.
 
Er moet dus gezocht worden naar het probleem áchter het probleem.
 
Zo kunnen er bijvoorbeeld achter het gegeven dat er niet genoeg jonge mensen worden geworven, waardoor het bedrijf veroudert, verschillende oorzaken zitten. Die hoeven niets te maken te hebben met een voor de hand liggende reden zoals een HRM-functionaris die boven de 50 is:
 

  • We hebben geen ‘werken-bij-website’ die duidelijk maakt dat we een innovatief en interessant bedrijf zijn waar veel is te leren.
  •  Onze sollicitatieprocedures zijn te lang waardoor jonge mensen afhaken.
  • Ons bedrijf is niet aantrekkelijk voor jonge mensen.

 
Om het probleem achter het probleem vast te stellen, stel je vragen die beginnen met wat, wie, hoeveel, waar of wanneer. Hoe en waarom vermijd je; die zijn te direct.
 

Realiseer je dat jij een belangrijke rol vervult als je het maximale uit je MT wilt halen. Daarvoor is jouw gedrag voorwaardelijk.
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Leiderschap, Organisatie, Personeel

Gerelateerde artikelen