En, en. Denken in alternatieven.

Jan Frens
20 september 2022 in Persoonlijke ontwikkeling, Strategie - Leestijd 0.5 minuut

 
 
Het is aan te raden in onderhandelingen, bij het maken van belangrijke keuzes of het bepalen van een strategie of tactiek: Het onderzoeken van alternatieven en het in de uitvoering implementeren van meerdere oplossingsrichtingen tegelijkertijd.
 
Daardoor spreid je risico’s en pak je een probleem op meerdere fronten aan. Dus geen lineaire, enkelvoudige oplossing, maar een meervoudige, holistische aanpak. Dat geeft betere resultaten.
 
Maar dat doe je niet.
 
Onze hersenen werken namelijk niet zo.
 
Je aandacht is selectief. Die gaat uit naar datgene waar je druk mee bent in je hoofd. Zaken die daar niet mee te maken hebben, vallen buiten je mentale tunnel. Die geef je geen aandacht.
 
Ook als je recentelijk ergens mee bezig bent geweest kleurt dat je aandacht. Die recente gebeurtenissen of gedachten herinner je je het best en je hersenen trekken daaruit de onbewuste conclusie dat die denkrichting de beste is.
 
Je denken is onwillekeurig lineair en enkelvoudig. Door je bewust te zijn van de werking van je hersenen kun je dat omzeilen. Of je vraagt advies aan iemand die zich niet in een mentale tunnel bevindt.
 
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling, Strategie

Gerelateerde artikelen