Compassie voor de jeugd

Jan Frens
2 juni 2023 in Personeel, Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1 minuut

 
 
Je zult inmiddels ervaren hebben dat de tijd steeds sneller gaat als je ouder wordt. Dat komt omdat een jaar een relatief steeds kleiner deel uitmaakt van jouw leven. Toen je 6 was duurde een jaar een eeuwigheid. Op 80-jarige leeftijd vliegt de tijd voorbij.
 
Datzelfde referentiekader speelt een belangrijke rol bij de beleving door jonge mensen van de huidige turbulente tijd.
 
 
Er vinden grootschalige transities plaats op het gebied van ruimte, landbouw, werk en inkomen, sociale verhoudingen, economie, onderwijs, zorg: Feitelijk is onze hele maatschappij in transitie.
 
Zo’n transitie gaat gepaard met onzekerheid, chaos, en trends die elkaar tegenspreken. Dat uit zich in de spagaat waarmee we allemaal worden geconfronteerd:
 
Hoe verenig je een positie in een meritocratie waarin je wordt afgerekend op je maatschappelijke positie, met een leven waarin je zo min mogelijk consumeert? Ofwel, kun je een Ferrari rijden en tegelijkertijd op de barricades gaan voor duurzame energie? Of: kun je op jonge leeftijd succesvol ondernemer zijn, maar wel heel kritisch zijn ten aanzien van je werk-privé balans?
 
Als je er een stuk of wat decennia op hebt zitten kun je die verwarring afzetten tegen de rustige tijd waarin jij je jong volwassen leven hebt doorgebracht. Je kunt relativeren.
 
De jonge mensen van nu weten niet beter dan dit: Het is chaos. Stel je de verwarring voor als je die chaos niet kunt relativeren.
 
Heb daarom compassie voor de jeugd. Voor hun stress, psychische problemen en hun burn-outs.
 
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Personeel, Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen