Begrensde vrijheid

Jan Frens
29 juli 2019 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 0.5 minuut

 


Vrijheid roept beelden op van reizen; te kunnen doen en laten waar je zin in hebt. Zonder ergens rekening mee te houden en niet gehinderd te worden door grenzen.

Het is een denkconstructie, een illusie. Want zonder begrenzing ervaar je chaos, voel je je niet veilig en kom je tot niets.

Het misverstand

Als kind kun je hebben ervaren dat jou net iets teveel grenzen werden opgelegd. Zo niet door je ouders, dan wel op school. Dat is de oorsprong van het misverstand.

Want vrijheid bestaat bij de gratie van grenzen. Medewerkers ervaren vrijheid als je je hun werk laat inrichten binnen kaders die jij hen geeft.

 

Als ondernemer leg je jezelf grenzen op. Door een strategie te formuleren waarbinnen je opereert. Je assortiment te beperken. Of een agenda in te stellen die je kaders geeft waarbinnen je je werk inricht.

Zonder die grenzen wordt je leven anarchistisch en dat leidt tot problemen. Je kunt dingen niet meer plaatsen en als gevolg daarvan ervaar je onrust, heb je veel misverstanden en je omgeving wordt gek van je. En jij van jezelf.

 

Vrij te kunnen kiezen wat je gaat doen binnen de kaders van je eigen plan doet het tegenovergestelde. Het geeft rust, duidelijkheid en het geeft je ook ruimte voor onverwachte zaken: dat is vrijheid.

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen