Werknemersgeluk als motor

Jan Frens
7 april 2023 in Organisatie, Personeel - Leestijd 0,5 minuut

 
 
Je besteedt aandacht aan de productiviteit in je bedrijf. Daarvoor implementeer je systemen, vernieuw je je machinepark of doe je aan scholing van medewerkers.
 
Daar kun je nog een aspect aan toevoegen: geluk.
 
Want medewerkers die goed in hun vel zitten verzetten meer werk dan minder gelukkige collega’s. Ze krijgen volgens onderzoek 12% meer gedaan.
 
 
Op privé-aspecten die dat geluksgevoel beïnvloeden heb je natuurlijk geen invloed, maar wel op de mate waarin mensen autonomie ervaren. Dat is het gevoel dat je controle hebt over de inrichting van jouw leven. Autonomie bepaalt in belangrijke mate geluk.
 
Jij kunt aan de autonomie van je medewerkers bijdragen door:

  • Duidelijke doelen te stellen en taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden vast te leggen. Als je immers weet wat er van je verwacht wordt en je hebt de bevoegdheden om dat te bewerkstelligen, ervaar je dat je controle hebt.
  • Houd feedback niet voor je en geef het direct. Ergens weten dat je iets niet goed doet, maar niet weten wat geeft een machteloos gevoel.
  • Laat ook weten wanneer iemand het goed doet. Daarvan denken de meeste leidinggevenden dat dat overbodig is, maar medewerkers tasten daarover meestal in het duister.
  • Bied actief opleiding en training aan, of beter nog, maak het verplicht. Ook als een medewerker een opleiding doet die maar beperkt werkgerelateerd is, is dat goed voor de productiviteit.
  • Zorg ervoor dat je medewerkers voldoende vrije tijd hebben. Lange werkweken van 40 uur dragen niet bij aan het gevoel van autonomie in de privésfeer.
  • Hybride werken kan bijdragen aan een gevoel van autonomie, maar dat geldt niet voor iedereen. Maak daar maatwerk van en geen stelregel.

 
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Organisatie, Personeel

Gerelateerde artikelen