Als de mussen van het dak vallen

Jan Frens
20 mei 2016 in Organisatie, Personeel - Leestijd 2,5 minuten

Als de mussen van het dak vallen

 

Herinner je je nog de zomer van 2015?
Die begon met een hittegolf van 6 dagen waarin temperaturen van ver in de dertig graden werden gehaald. Dat is funest voor de productiviteit.

Het lichaam kan hoge temperaturen niet aan

Vanaf een luchttemperatuur van 29,4 graden is het lichaam niet langer in staat zichzelf voldoende af te koelen. De kerntemperatuur – die normaal rond de 37 graden ligt – stijgt automatisch. Dat heeft gevolgen voor het functioneren.

Bij een temperatuur boven de 29,4 graden raakt het lichaam verstoord

Eerst het goede nieuws. Het cognitief vermogen van mensen –het denkvermogen – neemt het minst af. Daarentegen nemen prestaties bij taken die te maken hebben met niet-routinematige bewegingen en waarbij waarneming belangrijk is, juist in grotere mate af.

Dat betekent dat de kwaliteit in bijvoorbeeld productie, beveiliging of vervoer lijdt onder werktemperaturen van boven de 29,4 graden.

Slapeloze nachten wreken zich

Tot zover de directe gevolgen van werken in de hitte. Daarnaast slapen mensen bij hoge nachttemperaturen slechter. Dat wreekt zich direct bij iedereen.

Slaaptekort tijdens een hittegolf wreekt zich direct en bij iedereen

Door slaapgebrek kun je minder snel keuzes maken. Je bent minder alert. Logisch redeneren wordt moeilijker en je kortetermijngeheugen neemt af.

Te weinig drinken zorgt voor uitdroging

In de hitte verlies je ongemerkt veel vocht. Als je dat onvoldoende compenseert zijn de gevolgen: vermoeidheid, prikkelbaarheid en een slechte concentratie.

Kortom, genoeg redenen om nu alvast na te denken over maatregelen om de productiviteit tijdens een hittegolf te verbeteren.

Wat staat je te doen

 1. Extra slaap mogelijk maken
  Aan de slaapomstandigheden van je medewerkers kun je weinig doen. Wel kun je het slaaptekort gedeeltelijk opheffen door tijdens het werk een powernap mogelijk te maken. Dat is een kort slaapje van 10-20 minuten. Door een powernap vergroot je denkvermogen en je vermogen om dingen te leren.
 2. De binnentemperatuur onder controle houden
  Huur airconditioning als je die niet kunt of wilt inbouwen. Laat eventueel buitenzonwerking aanbrengen. Verder kun je de binnentemperatuur tijdens een hittegolf beïnvloeden door warmteproducerende apparaten zo veel mogelijk uit te zetten. Dat geldt ook voor werkeloze beeldschermen en computers. Houd ook het licht zoveel mogelijk uit.
 3. Stel een tropenrooster in
  Geef medewerkers de mogelijkheid korter te werken of bijvoorbeeld vroeger te beginnen. Laat ze vaker pauzes nemen en probeer zware lichamelijke inspanning uit te stellen.
 4. Zorg voor vocht en zout
  Stel water beschikbaar door waterkannen op tafel te zetten of een waterkoeler te huren. Verzorg daarnaast potten zoute drop of andere zoute snacks om de zouthuishouding in het lichaam op peil te houden.
 5. Stel je kledingregels bij
  Maak duidelijk welke gewijzigde normen er gelden met betrekking tot kleding. Mogen in een hittegolf bij uitzondering wel korte broeken of slippers? Het draagt misschien niet direct bij aan de productiviteit, maar in combinatie met de andere maatregelen laat je je als werkgever wel van je beste kant zien.

 

 

Bron: A Meta-Analysis of Performance Response Under Thermal Stressors
P. A. Hancock, Jennifer M. Ross, and James L. Szalma, University of Central Florida, Orlando, Florida


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Organisatie, Personeel

Gerelateerde artikelen