Man’s best friend

Jan Frens
25 november 2021 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 1 minuut

 
 
Wat is er toch zo woest aantrekkelijk aan een hond dat er in Nederland zo’n 1.900.000 exemplaren van rondlopen en 20 tot 25 procent van de huishoudens er minimaal één herbergt?
 
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een hond een belangrijke bijdrage levert aan je psychisch welbevinden. Ook voor jou als ondernemer, met een scala aan ervaringen die je vertrouwen in de mens kan hebben geschaad, is de omgang met een hond helend:
 
 

Minder stress

Spelen, aaien en knuffelen met een hond verlaagt de hoeveelheid cortisol in je bloed.
 
Cortisol wordt in je lichaam aangemaakt als je om moet gaan met stress, bijvoorbeeld als je net voor een belangrijke bespreking staat. Het helpt je beter te presteren, maar bij chronische stress is een aanblijvend hoog cortisolgehalte schadelijk. Je lichaam staat in een continue alarmstand.
 
Aai een hond en je voelt je direct beter.
 
 

Verbinding

In contact met een hond maak je ook oxytocine aan, in de volksmond het knuffelhormoon genoemd. Deze neurotransmitter speelt een belangrijke rol bij de totstandbrenging van een verbinding tussen individuen. Het geeft een gevoel van vertrouwen en verbondenheid en vermindert stress.
 
Twintig seconden knuffelen is al genoeg om je te verbinden.
 
 

Genot

Tot slot zorgt de omgang met een hond voor de aanmaak van endorfine. Dat is een lichaamseigen morfine die zorgt voor het stillen van pijn, zowel fysiek als psychisch, want het geeft ook een geluksgevoel.
 
 
In jullie contact ervaart de hond een zelfde soort effect. Zo ontstaat een band die je met mensen moeilijk opbouwt. En dat is dus zo aantrekkelijk aan een hond.
 
 
 
 
 
 
 
 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen