Het subsidiemoeras

Jan Frens
13 mei 2020 in Strategie - Leestijd 1 minuut

 

Een subsidie op biomassa waardoor ongecontroleerd bossen worden gekapt. Werknemers die niet méér uren willen werken omdat anders de huurtoeslag vervalt. De hypotheekaftrek die huizenprijzen tot grote hoogte stuwt.

 

Subsidies zijn soms noodzakelijk, maar kunnen ook leiden tot scheefgroei, misbruik en bij jou als ondernemer tot passiviteit.

 

Als je stuurt op het verkrijgen of behouden van subsidie kun je je eigen groei frustreren. Dan leidt subsidie af, maakt angstig en werkt remmend. Het beloont negativiteit en houdt jou in slaap.

 

Moet je dan geen subsidie willen?

 

Nee. Maar bekijk, als dat kan achteraf, of je ervoor in aanmerking komt en ga er in geen geval mee rekenen. Werk gewoon snoeihard zoals je gewend bent en laat je niet afleiden. Praat er niet over, niet alleen omdat je de subsidie daardoor in je hoofd belangrijk maakt, maar ook omdat je je onderhandelingspositie bij klanten of leveranciers kunt verzwakken als ze er weet van hebben.

 

Ben ik dan geen dief van mijn eigen portemonnaie?

 

Nee. Hoe aanlokkelijk het er ook uitziet, als subsidie jou in slaap sust snijd je de kern van je ondernemerschap uit jezelf. Je wordt er ziek, zwak en misselijk van. Je bedrijf lijdt eronder. Dan betekent subsidie vandaag, het verlies van morgen.

 

 

 


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Strategie

Gerelateerde artikelen