7 tips om succesvol veranderingen door te voeren

Jan Frens
29 december 2015 in Persoonlijke ontwikkeling - Leestijd 2,5 minuten

7 tips om succesvol veranderingen door te voeren

1. Pas op voor vermoeidheid

Om iets te kunnen doen dat je moeilijk vindt of waar je tegen opziet, hebben je hersenen energie nodig. Slaap je minder dan 7 uur per nacht dan wreekt dat zich. Door vermoeidheid gaat je wilskracht er namelijk op achteruit.

Aan het einde van de dag ben je per definitie meer moe. Je wilskracht is dan eenvoudigweg ‘op’. Daarom is het zo moeilijk om in de avond nog te gaan sporten of van een zak chips af te blijven.

 

2. Houd je lange- én kortetermijndoelen helder voor ogen

Met alleen een visionaire blik, gericht op je eindbestemming, raak je door de dagelijkse hindernissen in je bestaan volledig gedemotiveerd.

Dat doe je door kleine stapjes te zetten. Je kunt niet in één keer 20 kilo afvallen of een topatleet zijn. Wanneer je je bijvoorbeeld voorneemt deze week dagelijks twee keer de trap te nemen in plaats van de lift, heb je veel grotere kans op succes en dat motiveert.

 

3. Maak gebruik van symbolen

We zijn visueel ingestelde wezens. Maak daar gebruik van door een symbool van jouw langetermijndoel zichtbaar op te hangen. Een foto van je slanke alter ego bijvoorbeeld. Dat symbool geef je een prominente plek in huis.
4. Ontwikkel een kant-en-klare gewoonte

Maak gebruik van de ‘als-dan’ methode. Hiermee programmeer je je hersenen om jou op een bepaald moment het gedrag te laten vertonen dat jij wenst.Stel dat je iedere dag na de avondmaaltijd tijd wilt besteden aan je kinderen. Je neemt jezelf dan eenvoudigweg het volgende voor: ‘Als ik klaar ben met avondeten, dan ga ik een half uur met de kinderen besteden.’ Dat schrijf je op, of je zegt het een paar keer hardop.

 

5. Ken je valkuilen

Weet wat je zwakke momenten zijn. Plaatsen, tijden of dingen kunnen je oude gedrag stimuleren. Bereid je daarop voor en weet welke gedrag je daarvoor in de plaats moet zetten. Is de tune van het achtuurjournaal voor jou een trigger om naar koekjes te grijpen, zorg er dan voor dat je in de komende tijd voor 8 uur de tv uitzet en ga tijdelijk iets anders doen.

 

6. Maak gebruik van gedachtenkracht

Zet je denken in om je te helpen je doelen te realiseren. Daarvoor visualiseer je jouw leven zoals je denkt hoe dat er uit ziet als je je doel hebt bereikt. Probeer een levend beeld voor ogen te zien: wat doe je, hoe zie je er uit en hoe voel je je?Zo’n voorstelling wordt door je onbewuste denken als ‘waar’ aangenomen. Als je dat beeld regelmatig visualiseert, wordt het in de loop van de tijd door je onbewuste denken net zo behandeld als een overtuiging. Het is een instructie aan je onbewuste geworden om naar jouw toekomstbeeld te gaan handelen.

 

7. Wees lief voor jezelf

Realiseer je dat het veranderen van je denken en handelen tijd kost. Bovendien mag je fouten maken. Dat hoort erbij.

 

Veel succes en een mooi 2016 toegewenst!


Vond je het een goed artikel? Doe er iemand anders een plezier mee via de mail.
Delen op social media wordt door ons ook erg gewaardeerd.

Deel dit artikel:
Alle artikelen in de categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Gerelateerde artikelen